Hlavní navigace

Internet Explorer se vrátí v novém Edgi. Ten dále ochrání vaše soukromí

6. 5. 2019

Sdílet

Jaké novinky chystá Microsoft pro nový Edge? Prohlížeč postavený na Chromiu bude chránit vaše soukromí, nabídne nástroje pro ukládání obsahu z webů a v neposlední řadě také Internet Explorer.

Ve druhé polovině dubna Microsoft začal veřejně testovat raná sestavení Edge, který je postavený na Chromiu, nikoli na vlastním jádře. První sestavení připomínají, že vývoj není zdaleka u konce – prozatím prohlížeč připomíná spíše jen faceliftovaný Chrome. V rámci konference Build 2019 nám ale Microsoft ukázal, kam směřuje a jaké funkce chystá. Více prostoru spotřebitelské produkty na konferenci nedostaly.

Jak se o tom mluvilo, vzhledově se prohlížeč více přiblíží „starému“ Edgi, jeho přesnou kopií se ale nestane. Především staronový prohlížeč získá nové funkce, které vůbec nejsou nezajímavé.

Ukládání obsahu při brouzdání

Již původní Edge směřoval k tomu, aby abyste si při prohlížení mohli rovnou ukládat poznámky nebo další obsah – zejména do OneNotu. Nový Edge nenabídne stejný uživatelský zážitek jako ten starý, ale umožní vám vybírat obsah z webových stránek a ukládat ho do kolekcí. Obsah jako fotografie nebo části textů mohou být rovněž exportovány do externích programů jako Microsoft Word.

Pokud budete chtít nadále ukládat rovnou do OneNotu, tak v tom vám nic bránit nebude. Už do dnešního testovacího vydání „Chredge“ můžete nainstalovat příslušný doplněk z Internetového obchodu Chrome.

Kdy se dočkáme? Kolekce zatím nejsou dostupné, vývoj ještě potřebuje nějaký čas.

Nástroje pro správu soukromí

Jestliže je Google vnímán jako subjekt, jenž se živí naším soukromím, Microsoft se snaží budovat si image důvěryhodné firmy, pro kterou je soukromí jedince důležité. Do nového Edge proto integruje nástroje zaměřené na soukromí. Prohlížeč nabídne tři úrovně nastavení, přičemž nejpřísnější vás bude důsledně chránit před sledováním na webu za cenu možného omezení funkcionality stránek.

Střední úroveň nastavení bude blokovat sledovací prvky, ale méně striktně, takže budete chráněni, ale stránky by měly vždycky fungovat tak, jak mají. Nebo si můžete vybrat režim bez ochrany proti sledovacím prvkům. Ochrana proti sledování včetně možností nastavení silně připomíná např. Firefox.

Kdy se dočkáme? Microsoft teď žádá zpětnou vazbu týkající se předvedeného konceptu. Dále můžeme jen čekat, až se novinka objeví v testovacích sestaveních.

Internet Explorer v Edgi

Doufali jste, že s přeorientováním Windows na Edge v roce 2015 se Internet Explorer dostane na okraj, takže o něm už neuslyšíte? Mýlili jste se. Nový Edge nabídne prohlížení v režimu Internet Exploreru 11. Sice se nevrátí tradiční uživatelské prostředí, ale jádro ano. Proč? Přes 60 % firem podle Microsoftu nadále používá Internet Explorer pro své aplikace. Důvodem je tedy kompatibilita a slabá reaktivita firem na nové technologie.

Nemusím patrně připomínat, že za pár měsíců končí podpora Windows 7, takže firmy budou migrovat patrně na Windows 10. Ve Windows 10 samozřejmě můžete nadále používat Internet Explorer, Microsoft ale nechce, aby byl používán i na běžné prohlížení. Takto usnadní přechod mezi prohlížeči a případnou migraci na Desítky v organizacích, jež jsou na IE závislé.

Protože má být nový Edge dostupný mj. v macOS, je otázka, jestli i v těchto variantách bude Internet Explorer dostupný, nebo zůstane jen doménou Edge pro Windows. Pravděpodobně to bude druhá možnost, Microsoft ale svůj přístup nespecifikoval.

Kdy se dočkáme? Letos.

Mimochodem, ve videu níže Microsoft na vteřinu ukazuje Edge pro macOS. Jak připomíná, dočkáme se ho v dohledné době. Víc nevíme.

Zdroj: Microsoft Edge Blog

Byl pro vás článek přínosný?