Hlavní navigace

Nový Edge nasazuje Microsoft automatizovaně v kanále Release Preview

3. 3. 2020

Sdílet

Karty jsou na stole. Microsoft v polovině ledna oficiálně označil nový Edge za hotový a prohlížeč uvolnil ke stažení. Jak jej plánuje automatizovaně distribuovat? Shrnujeme důležité funkce a dostupnost.

Článek původně vyšel 28. ledna 2020. Dne 3. března do něj byly doplněny informace o vydání Edge v kanále Release Preview. Den po skončení standardní doby podpory Windows 7 byl oficiálně vydán nový internetový prohlížeč od Microsoftu. Veřejné testování nového Edge bylo zahájeno loni v dubnu. Vývojový tým se rozhodl ponechat produktu stejné jméno, které od počátku nesl výchozí integrovaný prohlížeč ve Windows 10, ale také se rozhodl z důvodu kompatibility přejít na technologii Chromium. Nový produkt od starého odlišuje logotyp, prostředí se naopak spíše přibližuje tomu, co známe z Chromia, resp. Chromu. Nový Edge si buduje styl odkazující se ke starému Edgi, současně ale nemá prostor pro revoluci, protože minimální uživatelské prostředí je trendem mnoha let a prohlížečům nedovoluje, aby se v tomto ohledu výrazněji profilovaly. Oproti Google Chromu nabízí prostředí Edge zejména vlastní podobu nového panelu. Můžete si jej přizpůsobit a vyplnit ho atraktivním obrázkem z Bingu nebo přehledem aktuálních zpráv (v češtině). Vydání první „konečné“ verze, která je určena širokému publiku, do jisté míry vždycky platí za uměle stanovený milník. Někdy firma potřebuje dostat produkt na trh, takže produ

Jak dlouho bude Edge podporován ve Windows 7? Microsoft se k podpoře zavázal, délku podpory však neuvádí.

Jak se nový Edge profiluje

Do určité míry to postihlo také Edge, jak jsme už dříve reflektovali v podcastu Cnews FM. Jestliže se chce stát plnohodnotným sokem a alternativou Chromu, bude se zejména muset naučit komplexně synchronizovat uživatelská data. Prvním ostrým vydáním se stal Edge 78, který synchronizuje pouze oblíbené položky, nastavení prohlížeče, data formulářůhesla. Synchronizace doplňků nebo otevřených panelů zatím není k dispozici.

K tématu: Internet Explorer se vrátí v novém Edgi

Do několika měsíců by však práce měla být hotová. Pokud lze jmenovat aspoň jeden další výrazný element, který Edge odlišuje od Chromu, pak je to po vlastním prostředí nové karty integrované blokování sledovacích prvků na webech. Podobně jako Firefox tak v Edgi najdete tři úrovně ochrany. Výchozí by měla poskytovat kompromisní zážitek. Striktní ochrana sice vaše soukromí ochrání důsledněji, může ale výrazněji zasáhnout do funkčnosti některých webů.

Pokud se domníváte, že weby nemají právo vás svévolně sledovat, zejména za účelem přesnějšího cílení reklam, může pro vás být Edge dobrou alternativou ke Chromu. Zejména pakliže vám z nějakého důvodu nevyhovuje Firefox. Nový Edge v kostce poskytuje zhruba to, co Chrome, jen se jedná o balení od Microsoftu, tj. prohlížeč neobsahuje různé identifikátory do Chromu vložené Googlem.

Strav a plán distribuce nového Edge

Pokud se do instalace prohlížeče chcete pustit manuálně už v tuto chvíli (najdete ho na webu www.microsoft.com/edge), dejte pozor na to, že ve Windows 10 nový Edge zcela nahrazuje starší produkt se shodným názvem. Tento krok je nevratný, pokud ovšem nedisponujete zálohou. Internet Explorer naopak ovlivněn není. Hesla, oblíbené položky a základní nastavení jsou automaticky importovány ze starého Edge, případně jiného výchozího prohlížeče. Novinku můžete provozovat souběžně s testovacími verzemi prohlížeče, které používají oddělený uživatelský profil.

Jestliže se novému Edgi ve Windows 10 chcete vyhnout, až bude zahájena automatizovaná distribuce, stáhněte si skript pro zablokování takové instalace. V tuto chvíli Microsoft nový prohlížeč neplánuje automaticky distribuovat na firemních a školních počítačích. To se specificky týká všech zařízení spravovaných organizací, dále všech edic Enterprise, Education a Workstation Pro.

Prohlížeč je dostupný v mnoha jazycích včetně českého, oficiální web ale zatím česky nekomunikuje a prohlížeč je standardně nastavený na angličtinu. V nastavení ale můžete český překlad aktivovat, postup případně nabízíme v galerii.

Galerie: Jak v novém Edgi nastavit český jazyk?

Automatizovaná distribuce ve Windows 10

Kdy tedy bude zahájena automatizovaná distribuce? Prohlížeč je zatím k dispozici všem, kdo si ho chtějí manuálně nainstalovat. Na běžných spotřebitelských strojích s Windows 10 se pak prohlížeč začne objevovat automaticky v nadcházejících týdnech. Distribuce bude řízená, reálně tak k samovolné instalaci ve vašem případě může dojít až za několik měsíců.

Jako první bude automatizovaná instalace Edge provedena na počítačích, které jsou přihlášené k testovacímu kanálu Release Preview. K zahájení řízené distribuce v tomto kanále došlo 25. února. Redmondští o tom informovali na Twitteru. Míří tak k všeobecné automatizované distribuci s vydáním Windows 10 verze 2004?

K distribuci prohlížeče každopádně slouží služba Windows Update. Podle Microsoftu by nemělo dojít k samovolné změně výběru výchozího prohlížeče. Jestliže používáte např. Firefox, měl by o instalaci nového Edge zůstat výchozím prohlížečem právě Firefox. Na ostatních platformách si Edge musíte stáhnout ručně, chcete-li ho používat.

Mobilní platformy

Podle Microsoftu by na platformách iOSAndroid měla aktualizace na stabilní vydání proběhnout automaticky, aniž byste museli něco dělat – tedy v případě, že už jste Edge testovali.

Zdroj: Microsoft Edge Blog

Byl pro vás článek přínosný?