Hlavní navigace

Edge pro Linux vyjde v říjnu. Microsoft se chlubí, jak prohlížeč zoptimalizoval

30. 9. 2020

Sdílet

Nový prohlížeč od Microsoftu se na Linuxu objeví už brzy. Redmondští během konference Ignite 2020 oznámili, že Edge bude dostupný během října. Nejprve samozřejmě půjde o testovací vydání a postupně bude produkt dokončen. Více o novém prohlížeči nevíme. Můžeme ovšem předkládat, že nejspíš nabídne téměř identický soubor funkcí jako na konkurenčních platformách.

Nelze ale hovořit o tom, že by vznik Edge pro Linux byl překvapivý nebo novinkou. O možném vzniku se v minulosti hovořilo opakovaně, vznik varianty pro Linux byl definitivně potvrzen loni v listopadu. Microsoft se také chlubí tím, jak se jeho prohlížeč zlepšil.

Pomocí různých optimalizací v průběhu tohoto roku docílil, že se rychlost zvedla až o 13 %. Konkrétně jde o údaj z benchmarku Speedometer 2.0. Microsoft začal využívat Profile-guided optimization a Link-time optimization, obě představují optimalizační techniky kompilování. Vývojový tým se dále zaměřil na plynulé posouvání po stránce. Nový Edge se kvůli multiplatformnosti nemohl vydat cestou těsné integrace s API Windows, jež zajišťovala plynulost v původním Edgi. Microsoft nicméně vymyslel pár zlepšováků a ty se projevily i v jiných prohlížečích postavených na Chromiu.

Edge dále konzumuje méně paměti v novém vydání Windows 10. Je to ovšem na úkor určitého zvýšení vytížení procesoru. Microsoft to považuje za přijatelný kompromis, např. Google nikoli. Obecně však Microsoft tvrdí, že konzumaci systémových prostředků hodlá redukovat. Týká se to rovněž velikosti aplikace, jež se v posledním půl roce zmenšila o polovinu. Další novinky prý budou následovat.

Zdroje: Microsoft Edge Blog | The Verge

Byl pro vás článek přínosný?