Hlavní navigace

Microsoft na straně Googlu. Bude podporovat jeho obrazový formát WebP

14. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

JPEG pro fotky, bezztrátový PNG pro grafiku a GIF pro animace. Svatá trojice nesmrtelných obrazových formátů používajících se nejen na webu už mají univerzální nástupce spojující výhody všech tří formátů do jednoho.

Lépe našlápnuto má HEIF, který se zřejmě uchytí v profi sféře a ve fotoaparátech. Googlovská alternativa WebP se pravděpodobně uchytí na webu a v open source softwaru. Formát je totiž sám open source a není svázán přísnou/drahou licencí jako HEIF.

WebP slibuje efektivnější kompresi. Podle Googlu dokáže při stejné kvalitě generovat minimálně o čtvrtinu menší soubory než PNG i JPEG. Navíc podporuje průhlednost (alfa kanál) i u ztrátové komprese, a pak dokáže velikost souborů oproti PNG srazit na pouhou třetinu.

https://twitter.com/MSEdgeUpdates/status/1001644414677250056

Google svůj formát vycházející z video komprese VP8 představil již v roce 2010, ale teprve letos v dubnu vyšla jeho finální verze 1.0. I to byl možná důvod, proč se o něj začal zajímat také Microsoft. Momentálně již pracuje na jeho podpoře v prohlížeči Edge. Možná to stihne rychleji než Mozilla. Ta na WebP pracuje už dva roky, ale ve Firefoxu tato novinka stále chybí.

WebP chvíli zvažovali i v Applu, formát podporovalo Safari v betaverzi iOS 10, ale ve finální verzi už bylo všechno jinak. A do iOS 11 se novinka rovněž neprobila. WebP je dostupný v Chromu a Opeře. Na webu jej používá Google nebo Facebook. Z obrazových softwarů jej plně podporují editory Gimp, ImageMagick, Pixelmator nebo prohlížeče XnView a IrfanView.

Byl pro vás článek přínosný?