Hlavní navigace

I lidé v Microsoftu řeší etické otázky. Část nechce prodávat Hololens armádě

27. 2. 2019

Sdílet

Etické otázky technologické giganty nenechávají vydechnout. V případě Microsoftu jde o dilema, zda prodávat technologie armádě, která s nimi chce zvýšit bojovou efektivitu.

Loni se silně řešila zásadní otázka etiky – spolupracovat s restriktivním totalitním režimem? Google chystal cenzurovaný vyhledávač, část jeho zaměstnanců a zaměstnankyň se ale vzepřela, protože podílení se na cenzuře a potlačování základních lidských práv nepovažují za správné. Je ale správné podpořit armádu své domovské země? Tento problém v malé míře štěpí Microsoft, který před několik měsíc uzavřel kontrakt s americkou armádou.

Týká se využití Hololens – Microsoft by měl armádě dodat zhruba 100 000 speciálně upravených zařízení Hololens. Smlouva má hodnotu 479 milionů dolarů. Rozšířená realita má pomoci zvýšit efektivitu detekce cílů, rozhodování a útočení. Jako celek tedy systém poslouží ke zlepšení efektivity zabíjení. Podle agentury Bloomberg již americká a izraelská armáda používají Hololens při výcviku. Dalších až sto tisíc nových zařízení se má zařadit do programu Integrated Visual Augmentation Systém (IVAS) a brýle budou nasazeny v boji.

Reakce zevnitř Microsoftu

Minulý pátek někteří zaměstnanci a zaměstnankyně Microsoftu podepsali otevřený dopis určený Nadellovi, řediteli firmy, a také Bradu Smithovi, prezidentovi právního oddělení. V dopise odmítají využití technologií pro bojové účely a považují za alarmující, že chce Microsoft využít jimi vyvíjené nástroje ke „zvýšení efektivity zabíjení“. Dřívější kontakty s armádou se netýkaly přímo bojového využití. Oba vysoké představitel podniku tedy signatáři a signatářky žádají, aby:

  1. Microsoft tuto zakázku zrušil,
  2. zastavil vývoj zbraňových technologií,
  3. veřejně se skrze psaný dokument zavázal k tomu, že už nebude vyvíjet technologie určené pro boj,
  4. zaměstnal externí etickou komisi pro (veřejný) dohled nad dodržováním těchto pravidel.

https://twitter.com/MsWorkers4/status/1099066343523930112

Takto prý Microsoft selhává v komunikaci – nedokáže vyjádřit, jaký je záměr pro využití technologií směrem k zaměstnankyním a zaměstnancům. Smith se sice dříve vyjádřil ve smyslu, že kdo není ochotný pracovat na bojových projektech, smí se v rámci firmy přemístit k jinému projektu, není to tak

Jenže podepsaným se nelíbí, že má být k boji využita technologie, jejíž vývoj začal dávno před podepsáním smlouvy s armádou. Ti, kdo na Hololens pracovali, takové využití nepředpokládali. Ke dni 26. února dopis podepsalo přes 250 lidí z Microsoftu. (Ve firmě globálně pracuje 134 944 lidí, z toho 80 283 v USA.) Iniciativu podpořilo mj. uskupení válečných veteránů a veteránek proti válce.

https://twitter.com/MsWorkers4/status/1100251311575044098

Reakce ředitele Microsoftu

CNN hlásí reakci Nadelly, který krátce po představení Hololens 2 armádní kontrakt brání. Pro médium řekl, že Microsoft musí myslet na svou zodpovědnost korporátního občana vůči demokracii. Nechce odepírat přístup k vyvinutým technologiím institucím, které si lidská společnost zvolila pro ochranu své demokracie. Podle Nadelly firma ohledně podepsání výše uvedeného kontraktu s armádou, který se týká Hololens, byla dostatečně transparentní. Nezdá se, že by Nadella hodlal od smlouvy odstoupit.

Závěr

Obě strany mají pádné argumenty pro svůj přístup. Poskytování technologií pro armádu je a vždycky bude ožehavé téma a v Microsoftu nevzbudilo kontroverzi poprvé. Nemusíme zacházet příliš daleko do historie – loni v říjnu část lidí zaměstnaných v Microsoftu napsala otevřený dopis, kde se vyslovila proti poskytování cloudového úložiště amerického ministerstva obrany.

Jednalo se o projekt za 10 miliard dolarů. Loni koncem října Brad Smith ve své reakci uvedl, že Microsoft s americkou armádou bude nadále spolupracovat. I proto nepřekvapí, že vedení ani tentokrát od spolupráce s armádou nehodlá ustoupit.

Byl pro vás článek přínosný?