Hlavní navigace

Putovní verze konference Microsoft Ignite dorazila do Prahy

27. 2. 2020

Sdílet

Navštívili jsme jednu z největších místních technologických konferencí. Microsoft se po letech rozhodl hostit velkou událost v Praze a nemá se zač stydět. Putovní Ignite nabídl dva dny prezentací a workshopů zaměřených nejen na vývojáře a vývojářky.

V Praze ve dnech 24. a 25. února 2020 proběhla putovní varianta konference Microsoft Ignite. Takových akcí americká firma přímo v Česku nepořádá zrovna mnoho, z těch větších jsme naposledy měli tu čest s Buildem 2015. Ignite navazuje na někdejší konference EdTech, které zastoupil v roce 2015. Loni poprvé expandoval mimo Ameriku a v roce 2020 bude ještě větší. Putovní Ignite po podívá do rovné třicítky měst po celém světě. Oproti originálu je cestovní verze pochopitelně kratší, neznamená to ale, že by nenabídla dostatek obsahu a zajímavých lidí. Z velké části oslovila vývojářskou komunitu, cílila však také na další profesionály a profesionálky z oboru. Vedle prakticky zaměřených relací se dílem věnovala teoretičtějším tématům – někdy s přesahem do budoucnosti. Ignite je mj. místo, které upozorňuje na nové trendy a problémy. Navigaci v programu čítajícím na 160 dílčích akcí, když nepočítáme pevnou expozici a partnerské stánky, usnadnilo členění na konkrétní tematické linie. K ryze technickým patřily vývoj cloudových aplikací nebo migrace serverové infrastruktury, zatímco jiní sledovali komplexní představení efektivní práce v Teams nebo využití nástrojů pro dosažení určitých požadavků ve firmách. To jsou jen ukázky vybrané z mnoha.

IT pro všechny

Nás pochopitelně nejtechničtější nebo nejbyznysovější témata míjí, např. Azure je pro nás naprosto okrajový. Navštívili jsme ale jiné přednášky. Kupříkladu jsme ocenili projekt, který využil umělou inteligenci pro vyhledání dopadu na fotografiích, aby bylo možné se ho v rámci větší iniciativy zbavit. Brzká úterní panelová debata nastínila situaci s vývojem pracovních míst a toho, co se stane s lidmi pracujícími na pozicích, která budou automatizací vymazána z pracovního trhu.

Proč by se někteří např. nemohli naučit programovat? Konstruktivní hledání řešení je chvályhodné. Jiný příspěvek představil českou komunitu pro ženy-programátorky. Ženy jsou dnes v IT obecně zastoupeny velice málo, což se snaží z různých pozic zvrátit projekty jako PyLadies nebo známější Czechitas (a na Slovensku podobná iniciativa Aj ty v IT). Bavit se o možnostech vzdělávání určitých sociodemografických skupin je přitom klíčové.

Mnoha lidem hrozí vyloučení z pracovního života nebo se jim zaměstnání minimálně obtížně hledá. Ženy se potýkají s problémy, pokud jejich kariéru přeruší těhotenství a rodičovská dovolená, zatímco starší mohou být ohroženi již zmíněnou nastupující automatizací. Současně firmy stále hledají lidi na různé pozice, protože je jich nedostatek. Skupina studujících mladých lidí naopak načrtla, jak by umělá inteligence mohla vypomoct školám. Ušetřený čas by se pak mohl promítnout do kvalitnější výuky.

Když už je řeč o vzdělávání, na Ignitu nechyběla ani praktická prezentace výukových metod programování pro děti. Podle platformy makeITtoday je osm let ideální věk a typická výuka ICT na školách naprosto neodpovídá tomu, co pro děti bude užitečné. Podobnou myšlenku, mimochodem, přednesla Dita Přikrylová, zakladatelka Czechitas, podle které si ženy specificky k programování v pozdějším věku budují vztah mnohem obtížněji.

Protože se bavíme o konferenci od Microsoftu, samozřejmě jste se na ní rovněž mohli seznámit s produktovou řadou počítačů Surface. Jedna z prezentací se pak věnovala tomu, jak Redmondští od základu mysleli na zabezpečení a Surfacy zabezpečili na úrovni hardwaru i softwaru. Jindy se zase věnovali praktické ukázce, kterak přizpůsobit prostředí Windows Sandbox, abyste v něm nemuseli všechno konfigurovat manuálně až vždy po spuštění.

Zvládnutá organizace

Na relativně velké konference v Česku zvyklí jsme, svými rozměry ale Ignite dokázal ohromit. Zabral pro sebe několik pater časti Kongresového centra a někteří při úvodní registraci první den strávili desítky minut čekáním ve frontě. Odbavování na více místech nestačilo. Vyplatilo se přijít mimo špičku, což je ovšem značně obecné pravidlo. Nevyplatit se mohly také pozdní příchody na některé prezentace, protože kapacita se mohla vyčerpat.

Většinou to ale problém nebyl. Některé akce se pořádaly v relativně otevřeném prostoru, takže se za symbolickou páskou scházeli další a další přihlížející. Celé druhé patro bylo složené z otevřených zón pro odpočinek, práci nebo občerstvení, a zvalo tak k tolik důležité složce podobných událostí, a sice k síťování účastníků a účastnic. Microsoft si zaslouží pochvalu za zohlednění stravovacích návyků zúčastněných, méně pak za masivní využití jednorázového nádobí v době ekologické krize.

Z hlediska organizace si dal Microsoft záležet. Personálně byla konference spíše naddimenzovaná, takže jste se v případě potíží vždycky měli na koho obrátit. Vyznat se v Kongresovém centru chce ostatně velmi dobrý trénink. Jako informační a organizační pomocník posloužila připravená mobilní aplikace. Dva plné dny jsme zvládli stejně jako stovky dalších lidí. Microsoft ukázal, jak vypadá opravdu velká a profesionální konference pro technicky orientovanou komunitu.

Byl pro vás článek přínosný?