Hlavní navigace

Microsoft může opět prodávat Word

7. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na základě srpnového rozhodnutí texaského okresního soudce Tylera Divisiona nesmí společnost po 10. říjnu ve Spojených státech prodávat své textové editory Word 2003 a Word 2007. Alespoň to tedy platilo do konce minulého týdne. Pak federální odvolací osud (Federal Circuit Court of Appeals) rozhodl ve prospěch žádosti Microsoftu o odložení vykonávání tohoto nařízení.

Microsoft svou žádost podal 18. srpna a upozorňoval v ní na možné problémy, které by zákaz prodeje mohl způsobit. Kromě samotného softwarového výrobce by se nařízení výrazně dotklo také firemních partnerů a výrobců počítačů, kteří kancelářský balík Office instalují na své počítače.

V této souvislosti se koncem srpna na stranu Microsoftu postavili také výrobci Dell a Hewlett-Packard (HP), podle kterých by nařízení mohlo narušit celý počítačový ekosystém či dokonce ohrozit data uživatelů. Pokud by byl Microsoft nucen přestat obě verze Wordu nabízet, museli by rovněž výrobci počítačů pozměnit softwarovou výbavu, kterou na nové počítače instalují, a to je velmi časově náročné. Dell a HP tak žádali soud o pozastavení nebo odložení nařízení.

Přečtěte si také: Office 2010 ztíží práci pirátům, Novinky v Microsoft Office 2010

Soudní spor, jehož součástí bylo zmiňované kontroverzní rozhodnutí, se táhne už více než dva roky. V roce 2007 podala softwarová společnost i4i žalobu na Microsoft s tím, že porušuje její patent týkající se vytváření XML dokumentů. Poté, co byla Microsoftu v květnu udělena pokuta ve výši 200 milionů dolarů, dal soud společnost i4i za pravdu i v srpnu poté, co se Microsoft odvolal.

„S výsledkem rozhodnutí o odložení nařízení jsme spokojeni a těšíme se na prezentaci našich argumentů 23. září," uvedl tiskový mluvčí MIcrosoftu Kevin Kutz. Právě 23. září má proběhnout další slyšení v patentovém sporu s i4i.

Zdroj: Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?