Hlavní navigace

Microsoft jde ke dnu. Doslova. U Skotska spustil podmořské datacentrum

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Microsoftu již přes pět let zkoumají, jestli by nešlo datová centra umístit pod mořskou hladinu. Zabili by tím až tři mouchy jednou ranou. Voda by pomohla chladit servery a zároveň by je mohla napájet. Navíc by se datacentra mohla v umístit blíž k uživatelům, protože polovina lidí žije do 200 km od pobřeží. Na kratších vzdálenostech by internetová infrastruktura snížila doby odezvy, tedy klíčový parametr provozu. A tak Microsoft rozjel projekt Natick.

V roce 2016 firma otestovala malé podmořské datacentrum, které umístila devět metrů pod hladinu a během tříměsíčního provozu běželo vše překvapivě hladce. V první fázi tak technici zjistili, že nápad lze realizovat. Ve druhé fázi ověří, jestli se budování podobných kontejnerů vyplatí ekonomicky, logisticky a jaký to bude mít dopad na životní prostředí.

Druhá fáze probíhá právě teď. Firma ponořila svůj kontejner o délce 12,2 metru a průměru 2,8 metru do hloubky 36 metrů. Test probíhá European Marine Energy Centre ve skotských Orknejích. Datacentrum se napojilo na místní elektrickou síť generovanou z obnovitelných zdrojů. Využívá mořské vlny, přílivy, ale také větrné a solární elektrárny.

V ponořené kapsli s označením SSDC-002 se nachází 12 racků s 864 servery a diskovou kapacitou 27,6 petabajtů. Příkon v zátěži je okolo 240 kilowattů, vnitřek je dusíkem natlakován na jednu atmosféru. Kapsli má na svědomí francouzská společnost Naval Group, která navrhuje a vyrábí lodě a ponorky.

Až pět provozu na jeden zátah

Datacentrum zatím není připraveno na běžné komerční využití. Vědci ale budou 12 měsíců testovat výkon, spolehlivost, spotřebu, měřit vnitřní vlhkost, ale také vydávaný hluk či teplo, které by mohly ovlivňovat přirozenou faunu a flóru.

Jedna podmořská mise by ve finále měla trvat minimálně pět let. Pak by se kapsle vytáhla na hladinu, došlo by k upgradu komponent, a zase by se ponořila. Takových cyklů by měla vydržet alespoň čtyři. Aktuální test ale ukáže, jak budou provoz zvládat například pevné disky, které v serverech odcházejí jako první a které nepůjde pod hladinou vyměňovat.

Byl pro vás článek přínosný?