Hlavní navigace

Ani Microsoft nevybudoval konkurenci pro Facebook. Jeho síť So.cl končí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dvěma týdny jsme si tak trochu utahovali z Googlu, že veškeré jeho pokusy o vytvoření sociální sítě končí neúspěšně. Microsoft na tom ale není o moc lépe. Profesionální sítě Yammer a LinkedIn koupil. Převzal také Skype, ale z něj nic víc než chatovací službu neudělal. V roce 2004 rozjel MSN Spaces coby konkurenci pro populární MySpace. O dva roky službu proměnil ve Windows Live Spaces. Stále ale šlo spíš o blogovací službu, nikoliv rychloobrátkovou síť s krátkými příspěvky à la Facebook či Twitter. Microsoft ji proto v roce 2011 ukončil. A začal pracovat na nové síti So.cl. Nevěnoval jí přílišnou pozornost, o vývoj se starala experimentální divize Fuse Labs. Poprvé jsme o ní slyšeli na podzim 2011. V květnu 2012 ji otevřel pro část veřejnosti a v prosinci téhož roku pro všechny.

So.cl fungoval podobně jako nástěnka typu Pinterest či zrovna ukončený Google Spaces. Uživatelé se navzájem sledovali a tvořili zájmové kategorie, která plnili různými typy příspěvků na dané téma (text, fotky, videa, odkazy) a vytvářeli z nich koláže. So.cl byl těsně propojen s vyhledávačem Bing, takže bylo možné doplňovat obsah skrz něj.

No a to je všechno. Už před pěti lety jsem psal, že So.cl je zvláštní, ale chybí mu výrazný důvod, proč jej používat. Asi jsem v tom nebyl sám, služba ihned zapadla. Zřejmě i Microsoft si náhodou vzpomněl, že mu tenhle relikt někde straší na serverech a rozhodl se, že So.cl k 15. březnu ukončí. Chybět nám nebude.

Byl pro vás článek přínosný?