Hlavní navigace

Microsoft odhalil trumfy. Oficiálně uvedl Windows 8 a Windows RT

25. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Akci ostartoval Steven Sinofsky, šéf divize Windows. Na podobných akcích jsme si už zvykli, že začínají rekapitulací úspěchů a čísel. „Windows 8 launch“ nebyl výjimkou. Microsoft prodal 670 milionů licencí Windows 7 a nasbíral 200 milionů uživatelů SkyDrive, kteří každý měsíc nahrají do cloudu 2 PB nových dat.

Šéf Microsoftu Ballmer odhadl, že příští rok se prodá 400 milionů nových počítačů. Na Redmondských bude, aby většinu z nich zase okupovaly jejich systémy. Želízkem budou Windows 8 a osekanější a tabletovější Windows RT.

Sinofsky přichází na pódium hovořit o Windows 8
Sinofsky přichází na pódium hovořit o Windows 8

Windows 8 do každého počítače

Osmičky byly od začátku navrhovány, aby uměly lépe pracovat s pamětí, rychleji startovaly a mohly být použity na zařízeních s nižší spotřebou. Zároveň musely být zpětně hardwarově i softwarově kompatibilní s předchozím systémem. Sinofsky připomněl, že Windows 8 byly testovány celkem 1 240 000 000 hodin. Zkušební verze Windows 8 si nainstalovalo 16 milionů lidí.

Dramatizace na začátku předváděčky Dramatizace na začátku předváděčky Dramatizace na začátku předváděčky

Pro Microsoft bylo výzvou přenést zážitek z osmiček na nové formáty zařízení. Hitem mají být tablety, konvertibilní a dotykové ultrabooky. Microsoft certifikoval přes 1 000 nových počítačů od různých výrobců. Systém lze ovládat myší, klávesnicí, stylusem i dotyky.

Nepřehlédněte: Recenze: (skoro) konečný rozsudek ve věci revolučních Windows 8

Osmičky mají vdechnout nový život i současným počítačům. Na pódiu ukázali upgradovaný ultrabook Lenova, který díky Windows 8 bootuje o třetinu rychleji, spotřebuje méně paměti a i když nemá dotykový displej, díky chytrému touchpadu bude ovládání nového rozhraní pohodlnější.

Tolik licencí Windows 7 bylo prodáno Proč jsou Osmičky nejlepšími Windows všechno dob? Dotekové aplikace lze zavřít přesunutí dolů IE10 reaguje na dotek všech vašich prstů

Jedním z hlavních vylepšení nových oken je Windows Store. Microsoft jako poslední přišel s centrálním systémem pro správu a nákup aplikací. Vzal jej útokem velmi rychle. Store je dostupný na 231 trzích, na zítřejší premiéru jsou už připraveny tisíce aplikací. Obchod promlouvá 109 jazyky.

Windows 8 (a nová zařízení) se začnou prodávat už zítra 26. října. Detailní informace o možnostech upgradu a cenách si můžete přečíst v našem starším článku.

Windows RT jsou opravdovou revolucí

Mnohem zajímavější volbu než Windows 8 představují Windows RT. Především proto, že ačkoli nesou odkaz slavné značky, v tomto systému vůbec nespustíte aplikace, které byly vytvořeny pro Windows 7. Ano, hovoříme o desktopových kousích. Když se rozhodnete pořídit si zařízení s Windows RT, počítejte zkrátka s úplně jiným zážitkem, než na jaký jste byli doposud zvyklí. Do desktopového prostředí se zde podíváte jen výjimečně.

Tip: Srovnání edic dle funkcí: Windows 8, Windows 8 Pro a Windows RT

Prakticky všechen čas strávíte v Metru. To je to nové a neotřelé prostředí, které nepřipomíná nic, co jsme v uplynulých letech viděli. Dlaždice si užijete především na dotekových displejích, přestože je můžete klidně ovládat myší za asistence klávesnice. Metro přichází s novým běhovým prostředím aplikace, což sice nepoznáte navenek, avšak oceníte, když budete počítač s Windows RT používat.

Umí toto váš starý notebook?
Umí toto váš starý notebook?

Nové dotekové aplikace jsou totiž velice úsporné. Když neběží v popředí, spí. Ve spánku neujídajícím výkon a energii v akumulátoru. Od zařízení s Windows RT byste měli čekat z principu velmi dobré časy na jedno nabití. Vůbec nemusíme myslet jen na tablety. Na scénu se dostanou počítače nové generace. Stroje s Windows RT budou vysoce přenosné, energeticky nenáročné, nebude třeba aktivních chlazení a přitom nabídnou dostatek výkonu, abyste na takovém přístroji zvládli všechny běžné úlohy.

Včetně psaní dokumentů, protože Windows RT obsahují již v základní výbavě Office 2013. kancelářská sada byla optimalizována pro dotykové ovládání, bude však stále využívat desktop jako hlavní prostředí, to jen tak na okraj. Když se řekne „počítač nové generace“, již z tohoto obratu si odvodíte, že bude třeba hodit minulost za hlavu. Je to tak, s Windows RT rovnou hodíme za hlavu skoro všechno, co jsme ve světě Windows znali.

Takový menší tablet na cesty
Takový menší tablet na cesty

Vidíte všechnu tu hudbu? Tak v Česku ji nenakoupíte, ani si ji neposlechnete zdarma Touchpad reaguje na gesta, čímž dokáže simulovat dotekovou obrazovku Až budete chtít najít restauraci, vytáhněte svůj tablet Steve Ballmer o úspěchu Windows 8 nepochybuje

Proto je můžeme považovat za pokrokovější než jejich sourozence Windows 8. Jenže Windows 8 vzniknout musela, protože ne všichni můžeme zahodit své počítače a začít nový život v Metru. Osmičky berme jako ústupek pro všechny uživatele, kteří dosud podporovali ekosystém Windows. Pokud vám ale na zpětné kompatibilitě příliš nezáleží, rovnou se vrhněte do světa Windows RT a procesorů ARM.

Obvykle nepůjde o žádné těžkotonážní stroje. Klávesnice, která se dá připojit přímo k displeji? To všechno a ještě víc nás čeká. Microsoft pro ně připravil vlastní tablet Surface. Ostatní výrobci začnou prodávat své novinky také již zítra. Zajímá vás konkrétní srovnání Windows RT s Windows 8? Přečtete si další z našich starších článků.

Touchpad reaguje na gesta, čímž dokáže simulovat dotekovou obrazovku
Touchpad reaguje na gesta, čímž dokáže simulovat dotekovou obrazovku

Windows Store, konečně obchod se softwarem

Velká pozornost byla věnována obchodu se softwarem. Windows Store je spojujícím prvkem všech okenních systémů. Vývoj pro Metro je totiž do jisté míry podobný pro Windows 8, Windows RT i Windows Phone 8. Díky tomu nemusí tvůrci aplikací od základů překopávat kód pro různá zařízení. Multiplatformní podporu ale zatím nabízí většinou jen sám Microsoft. Třeba jednoduchý vyhledávač od Googlu je dostupný jen pro architekturu x86, tedy Windows 8.

Tip: Windows Store v České republice obsahuje přes 4 000 aplikací

Viděli jsme ukázku spousty nových aplikací. Jsou pěkné, ale hodně z nich si neužijeme. Netflix, Hulu a další obsahové služby totiž u nás nejsou dostupné. Produkty založené na Bingu nejsou lokalizované do češtině, stejně tak zprávy, sport nebo portál MSN.

Windows 8 jsou i herní platfroma
Windows 8 jsou i herní platfroma

Nové služby Xbox Music a Xbox Video si v Česku také neužijeme, zbyly nám jen jednoduché přehrávače lokálních souborů. Microsoft také tvrdí, že Windows 8 budou skvělou platformou pro hry. Co ale věkové omezení aplikací a her? Žádné nahotinky ani krvavé akce do obchodu nesmí.

Microsoft Account spojí desktop, tablet i mobil

K budoucnosti patří rovněž účet, který sjednotí všechna vaše zařízení. Pod jediným účtem se budete přihlašovat ke svým počítačům, tabletům a telefonům. Nazývá se Microsoft Account. Budou se k němu vázat aplikace, které si koupíte ve Windows Store. Přihlásíte se s ním k e-mailu (Outlook.com) či svému cloudovému úložišti (SkyDrive). Počínaje Windows 8 končíme s běžným využíváním lokálních účtů.

Tip: Průvodce po Windows 8: lokální účet versus Microsoft Account

Protože význam Microsoft Account natolik vzroste, měli byste si k němu vybrat skutečně silné heslo. Protože jakmile útočník přijde na to, co jste si jako heslo zvolili, bude mít přístup k virtuální části vašeho života. Když ponecháme stranou strašení, výhodou jednotného účtu bude zejména vysoký komfort. Služby spolupracují, záda vám kryje cloud. Už nikdy nepřijdete o nastavení Windows, protože jakmile se přihlásíte, vše se obnoví do původního stavu. Když používáte více zařízení najednou, nastavení se také přenese.

Pohodlné přihlašování pomocí gesta a obrázku na tabletu doplňuje textové heslo
Pohodlné přihlašování pomocí gesta a obrázku na tabletu doplňuje textové heslo

Jen připomínám, že Microsoft tento účet integroval i do komunikační služby Skype. Od té chvíle platí, že s Microsoft Account se přihlásíte skutečně k čemukoli. Integrovaný zážitek je fajn. Pamatujete, když jste v minulosti využívali řadu služeb, které spolu ale nekomunikovaly? To je minulostí. Osmičky budou centrem, kde Microsoft Account oceníte. Musíte jen přistoupit na hru redmondského giganta.

 

Windows Phone 8

Mobilní osmičky sice mají oficiální premiéru až v pondělí, ale Steve Ballmer připomněl, že také těsně patří do nové rodiny. S Windows RT a Windows 8 sdílí účty Microsoft Account, úložiště SkyDrive a také shodné ovládání. V pozadí běží stejné jádro systému, díky tomu je i vývoj aplikací a her podobný. O některých novinkách jsme se už dozvěděli v červnu, nějakých překvapení se ještě možná dočkáme v pondělí. Stále zbývá odpovědět na pár otázek.

Zařízení s Windows 8

Microsoft představil také řadu nových ultrabooků a konvertibilních tabletů s Windows 8. My jsme se s nimi setkali už tento týden díky pražské konferenci Intelu. Jak vypadají a jaké jsou jejich specifikace, si můžete přečíst v článku Radka Kejduše, který byl na místě.

Byl pro vás článek přínosný?