Hlavní navigace

Microsoft odstřelil Skype pro Windows 8.1. Zůstane jen desktopový klient

11. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to možná divné, rozhodně však překvapivé. Microsoft na jednom ze svých blogů oznámil ukončení vývoje a podpory dotykového Skypu pro rodinu Windows 8. Tento klient měl zřejmé výhody, a sice díky rozhraní uzpůsobenému dotykovým obrazovkám se dobře používal na tabletu, případně i na počítači s dotykovou obrazovkou.

V modelu Osmiček ho nedávalo smysl používat na klasickém počítači s myší, protože v režimu klasické pracovní plochy chceme mít více oken vedle sebe. To systém neumožňuje, resp. jen v omezené formě. Řešením budou Windows 10, jež dotykové aplikace přesunou do oken. To už ale předbíháme.

I když je neúspěch Osmiček na tabletech neoddiskutovatelný, své majitele si tato zařízení našla. Ti se budou oprávněně ptát, co bude dál. Od 7. července budou stávající uživatelé Skypu pro Metro postupně převedeni do klasického desktopového klienta. Tak rychlý konec bude. Microsoft aplikaci rovnou vymaže z existence, ovšem s jednou výjimkou.

 

Konec její existence by znamenal problém pro jednu skupinu lidí. Majitelé zařízení s Windows RT by ztratili možnost používat Skype, protože desktopový na této platformě nefunguje. Naštěstí zařízení z okna vyhazovat nemusíte, neboť ve stávající podobě budete moct dlaždicový Skype používat nadále.

Problém avšak vidím v tom, že desktopový Skype zatím nelze považovat za náhradu na tabletu. Není uzpůsoben dotykovému ovládání. Opět zmíním, že o tento problém se částečně postarají Windows 10. Jenže ta budou k dispozici nejdříve 29 .července. Nebylo by tedy lepší místo zbrklého zametení dotykového Skypu pod koberec nejdříve nabídnout uživatelům plnohodnotné řešení?

Lze předpokládat, že Microsoft zapracuje více na tom, aby byl použitelnější, pokud se ho rozhodnete používat na tabletu. S Desítkami by přirozeně už nedávalo smysl mít dvě oddělené aplikace, takže teď už víte, která z nich duel přežila. Nicméně, Skype pro Metro nám připomíná, jak strašlivě i sám Microsoft zazdil vývoj aplikací pro svou platformu. Tento Skype se nikdy nenaučil řadu funkcí a uživatelům připadal příliš nedodělaný, takže dali přednost desktopové variantě.

Zdroj: Skype Blogs

Byl pro vás článek přínosný?