Hlavní navigace

Microsoft Office 2010 jsou první desktopovou aplikací ve Windows Store

7. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak Redmondští slíbili, tak také dělají. Jejich závazek zněl tak, že již po vydání Windows 8 Release Preview začnou katalog aplikací Windows Store plnit desktopovými programy. V první fázi se zde vyskytovaly pouze aplikace pro Metro, které budou fungovat jak ve Windows 8, tak ve Windows RT. Také vzhledem k tomu, že v současných Windows se nepoužívá nic jiného než desktop, bychom uvítali, kdyby existoval katalog desktopových programů. To, s čím přišel Microsoft, je ovšem v praxi téměř k ničemu. Jak to? Prvním zástupcem a vyslancem desktopu se stala domácí kancelářská sada Microsoft Office 2010.

 

Jenže když se do Windows Store podíváte, není co slavit. Skutečně tu najdete pouze pár velmi základních informací, zjistíte, kdo program vyrobil a můžete přejít na domovskou stránku produktu. Maximálně budete vědět, v jakých jazycích je dostupný, případně na kterých platformách. Velmi slabé. Pokud vás zajímá cena, resp. typ licence, velikost souborů ke stažení nebo další základní údaje, máte smůlu. Že z Windows Store nebudeme moci aplikace instalovat, jsme věděli, přesto bych se nebál tvrdit, že přítomnost desktopových programů je navzdory tomu zklamáním.

Dostat se do katalogu přitom nezvládne každý. Microsoft pro vstup stanovil docela přísné podmínky. Vývojář zde například může uvést maximálně dva odkazy, které navíc musí směřovat přímo na stránku, kde si produkt lze zakoupit. Nebo prostě jen stáhnout. Tyto podmínky ovšem pro běžného uživatele převážně znamenají výhru, protože pomohou udržet pořádek v obchodě. Bohužel jsem si nevšiml, že by bylo možné zobrazit pouze desktopové aplikace. Ty se tak ztrácí v záplavě ostatního obsahu.

 

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?