Hlavní navigace

Microsoft poprvé označil Linux za hrozbu

6. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft ve své zprávě Form 10-K, kterou jsou americké společnosti povinny každoročně předkládat tamní Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), uvedl, že společnosti Red Hat a Canonical představují možné ohrožení jeho působení v oblasti operačních systému pro stolní počítače. Doposud byl Red Hat uváděn pouze jako konkurence v oblasti serverů. Jde o standardní krok, kterým upozorňuje své investory na rizika z toho plynoucí.

„Klienti čelí silné konkurenci ze strany zavedených společností s odlišným přístupem k trhu s osobními počítači," stojí ve zprávě. Podle Microsoftu jsou tyto konkurenční produkty, včetně variant Unixu, dodávány firmami jako Apple, Canonical, či Red Hat. Zmiňováni jsou také Hewlett-Packard a Intel, hardwaroví OEM partneři Microsoftu, kteří aktivně experimentují s alternativními linuxovými systémy.

Linux sice v oblasti stolních počítačů nezaujímá nikterak silnou pozici, ovšem v případě netbooků přece jen nějaké to procento ukusuje. Tyto přístroje jsou totiž velmi populární především pro svou nízkou cenu, kterou je možné ještě dále redukovat díky volbě bezplatné linuxové distribuce jako předinstalovaného operačního systému. Tento trend je častý třeba na rozvojových trzích.

„Netbooky nám názorně ukázaly možnost, že se jiný OS může prosadit jak v této oblasti, tak na stolních počítačích," uvedl Rob Helm, ředitel výzkumu v Microsoftu. Podle něj sice riziko není velké, ale existuje. Úspěšně si vedou také například společnosti Google či Mozilla, které obě nabízejí vlastní internetové prohlížeče konkurující zatím neporaženému Internet Exploreru.

Google navíc začátkem července oznámil svůj záměr vytvořit svůj vlastní operační systém, který by se mohl objevit už v průběhu příštího roku.

Zdroj: InfoWorld

Byl pro vás článek přínosný?