Hlavní navigace

PowerToys se naučí tvořit GIFy. Microsoft zvažuje i přemapování kláves

10. 2. 2020

Sdílet

Dosud nám PowerToys pro moderní Windows mnoho nenabídl. Funkcionalita se ale bude postupně rozšiřovat. Jaké další funkce se chystají?

Oživený balík nástrojů pro pokročilé nám už nabídl rozdělení plochy obrazovky do zón pro okna, hromadné přejmenování souborů a rychlou nápovědu pro klávesové zkratky Windows. Vývoj PowerToys tím ale neskončil a aktuálně se již pracuje na několika dalších funkcích – nebo jsou aspoň v plánu. Pojďme se na ně podívat.

Ukončení procesu klávesovou zkratkou

Jedno z vylepšení nám umožní klávesovou zkratkou natvrdo ukončit zamrzlý program. Případný přínos je ovšem ovlivněný tím, jak často se se zamrzáním setkáváte – oproti dřevním časům se nejedná o rozšířený problém. Zkratka otevře prostředí pro ukončování procesů, kde vyberete příslušné okno. Aktuálně se počítá se zkratkou Alt+Shift+X a s tím, že byste akci museli potvrdit. Tohle chování ale ovlivníte.

Tvorba krátkých animací

Další nástroj pro PowerToys poslouží ke tvorbě GIFů. Animace by se podle návrhů nicméně měly dát ukládat nejen jako GIFy, ale také do formátů MP4, HEIC, M4A apod. Jako GIF pak bude možné exportovat i existující videa. Jako jednoduchý videoeditor nástroj poskytne základní možnosti jako ořezání stopy nebo obrazu na určitý poměr stran, případně vkládání textu do obrazu.

Maximalizace na novou plochu

I naprostá maličkost může znamenat signifikantní rozdíl v komfortu. Někteří volali po možnosti rychle přesunout okno na novou virtuální plochu. Tato funkce by už měla být na dosah s tím, že okna na jinou plochu pošleme v rámci obnovy či maximalizace. Speciální tlačítko se objeví, když ukazatel myši přesunete právě nad tlačítka pro maximalizaci nebo obnovu, čili původní funkce tlačítek nebude narušena.

Přemapování kláves

Z pohledu náročného uživatele nebo uživatelky by zřejmě největší přenos pro produktivitu představoval nástroj na přemapování kláves. Navíc se jedná o specialitu, která by byla do kolekce PowerToys zařazena naprosto oprávněně. Určité nástroje třetích stran existují, např. SharpKeys. Nezvládají ale vždy přemapovat všechny klávesy, protože jim to operační systém nedovolí.

Přemapování se přitom hodí, pokud chcete zajistit speciální zkratku pro vaši oblíbenou aplikaci nebo akci. Omezit tímto můžete vyvolávání nežádoucích akcí, např. spouštění nápovědy Windows pokaždé, když omylem zmáčknete F1. Tohle všechno by nám nový nástroj pro správu klávesových zkratek měl umožnit včetně změny klávesových zkratek v aplikacích.

Dostupnost

Není ale jasné, kdy a zda se ho přemapování kláves dočkáme. Na Githubu je ve specifikačním dokumentu popis částečně vedený jako tisková zpráva již vydaného nástroje, v jiném dokumentu je Keyboard Manager vedený jako dokončený. To bude zřejmě omyl. V zatím poslední verzi PowerToys (0.14.1) dostupný není, v dokumentu plánovaných funkcí se pak drží na prvním místě zvažovaných funkcí. Oproti tomu předchozí uvedené novinky jsou označeny ke zpracování.

Byl pro vás článek přínosný?