Hlavní navigace

Microsoft pracuje na technologii, která převede váš hlas do cizí řeči

12. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vědci z Microsoftu vytvořili software, který rozpozná váš hlas, a pak ho v reálném čase přeloží do cizích jazyků. Program dokáže převádět váš mluvený projev tak, jako byste cizojazyčné věty říkali sami.

Frank Soong vymyslel systém ve spolupráci s kolegy z Microsoft Research Asia v Pekingu, což je druhá největší výzkumná laboratoř firmy. Soong demonstroval použití aplikace v sídle společnosti na hlasu jeho šéfa Ricka Rashida, generálního ředitele sekce výzkumu. Druhým pokusným králíkem byl Craig Mundie, šéf výzkumu a strategie Microsoftu. Rashida nechal plynně mluvit španělsky a Mundieho řeč převedl do mandarínské čínštiny.

Nová technika by mohla pomoci studentům naučit se jazyk,“ řekl Soong. Fráze v cizím jazyce, které člověk slyší namluvené vlastním hlasem, mohou být nejen povzbuzující, ale pro jedince může být mnohem jednodušší je napodobit.

Systém potřebuje přibližně hodinu na to, aby se naučil mluvit vaším hlasem. Po této době umí program převádět libovolný text mezi šestadvaceti světovými jazyky.

Technologie v praxi

Angličtina: Listen to a clip of Rick Rashid talking normally.

Španělština: Listen to it in Spanish.

Italština: Listen to it in Italian.

Mandarínská čínština: Listen to it in Mandarin.

Slovo je jen část toho, co člověk říká,“ sdělil Shrikanth Narayanan, profesor na univerzitě v Los Angeles, který vede výzkumnou skupinu pracující na překladu řeči. Pro důvěrnou interpretaci lidského hlasu je nutné znát mnoho informací. „Zachování hlasu a intonace jsou aspekty, na kterých záleží, což je v tomto projektu jasně znát. Naše systémy se snaží zachytit celkový výraz člověka, kým osoba je a jakým způsobem to říká,“ dodal Narayanan.

Zdroj: TechnologyReview

Byl pro vás článek přínosný?