Hlavní navigace

Microsoft před soudem kvůli Windows Update

28. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost BackWeb Technologies odstartovala u federálního soudu v San Franciscu spor, ve kterém viní Microsoft, že ve svých produktech využívá patentované technologie. Mělo by jít o techniky pro přenos informací mezi vzdálenou sítí a lokálním počítačem, které Microsoft využívá ve své službě Background Intelligent Transfer Service (BITS). Ta je součástí Windows Update a dalších aktualizačních produktů.

Služba BITS se poprvé objevila v roce 2001 ve Windows XP a nachází se také ve Windows Vista, Server 2003 a Server 2008. Jejím prostřednictvím je snižována rychlost stahování souborů tak, aby nebyly omezovány další přenosy a aktualizační proces mohl bez povšimnutí běžet na pozadí. V roce 2007 představil Microsoft BITS ve verzi 3.0, která přidává charakteristiky P2P a umožňuje počítačům ve stejné podsíti vzájemné poskytování některých souborů.

Podle společnosti BackWeb by měl Micorost porušovat celkem čtyři patenty, které byly uděleny v letech 1999 až 2003. Kromě ukončení jejich využívání požaduje BackWeb také odškodnění ve výši trojnásobku ušlých zisků, protože Microsoft měl údajně při vytváření služby BITS o patentech vědět. Na dotaz, zda byly s Microsoftem vedeny rozhovory o poskytnutí licence, však společnost BackWeb nebyla schopna odpovědět.

Microsoft se zatím ke sporu nevyjádřil. V současné době se přitom o patenty vzájemně soudí se společností TomTom. Microsoft tvrdí, že porušuje osm jeho patentů, TomTom zase redmondského giganta žaluje pro porušení tří držených patentových technologií.

Zdroj: Computerworld

 

Byl pro vás článek přínosný?