Hlavní navigace

Microsoft prodal 40 milionů kopií Windows 8. Nový rekordman na obzoru?

28. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Revoluční, kontroverzní a místy problémový operační systém vyšel 26. října 2012. Přinesl Metro, Průzkumníka s pásem karet a podporu pro platformu ARM. Leckdo Windows 8 přirovnával k Windows Vista. Je pravda, že v jistých ohledech sdílí podobný osud. Očividně ale není pravda, že by se novinka neprodávala. Microsoft oznámil, že se mu během jediného měsíce podařilo prodat 40 milionů kopií.

Tip: Computex: Microsoft už prodal přes 600 milionů licencí Windows 7

Možná si pamatujete, že Steve Ballmer po čtyřech dnech ohlásil čtyři miliony prodaných upgradů. Do toho přicházely zprávy o tom, že prodeje údajně nepřekročily očekávání firmy. Současný stav se nám nicméně zdá více než uspokojivý. Redmondští tvrdí, že Osmičky před Sedmičkami jednoznačně vedou v oblasti upgradování. Zdá se, že agresivní cenová politika nese ovoce a lidé přechází ze stávajících Windows na nejnovější vydání.

Dříve to vypadalo to, že si lidé koupili počítač s Windows a daná verze jim zůstala až do konce životnosti stroje. Microsoftu se ale nyní daří s novým systémem pronikat na stávající počítače, což je změna a pozitivní novinka. Bez levných upgradů bychom se asi podobného milníku tak brzy nedočkali. Jestliže Windows 8 stačil jediný měsíc k tomu, aby prodala 40 milionů kopií, Windows 7 naproti tomu prodala 100 milionů kopií během prvního půl roku, resp. 60 milionů za dva měsíce.

 

Což z nich činilo nejrychleji prodávaný operační systém. Osmičky mají ambice přepsat historii. Letos v létě jsme se dozvěděli, že Redmondští udali již 600 milionů kopií Windows 7. Jak rychle dosáhnou tohoto milníku Osmičky? Jejich neúspěch by byl každopádně překvapivý, protože Microsoft do marketingu hodlal a stále chce nasypat rekordní částku. Rovněž nevíme, jak si vedou Windows RT, čili přímý příbuzný.

Microsoft současně odhalil, že 90 % nových uživatelů Windows 8/RT od prvního dne používá Šém. Hledají dvakrát třikrát denně. Polovina z nich zase od začátku využívá Windows Store. Za poslední měsíc v Redmondu certifikovali dalších 500 počítačů a tabletů pro Windows 8. Tím se dostali na zhruba 1 500 modelů. Na prodejnost mohl mít vliv rovněž ničivý hurikán Sandy. Především svátky ukáží, jak dobře si Windows 8 vedou. Podle Net Applications na desktopu zabírají 0,41 %. Podle stejné statistiky má aktuálně Linux tržní podíl 1,17 %.

Zdroj: Blogging Windows | ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?