Hlavní navigace

Microsoft prozrazuje detaily o dotekovém ovládání v chystaných Office 2013

19. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V novém příspěvku na blogu Office Next se Microsoft sáhodlouze rozpovídal nad tím, jak přistupoval k vývoji dotekového prostředí ve své kancelářské sadě. Všechny ty animace a pozlátko si prý můžeme užívat díky moderní hardwarové akceleraci. Bez grafické karty se dnes skoro neobejdou nejen webové prohlížeče, ale také textové editory a tabulkové kalkulátory, jak se zdá. Opodstatnění to má především v PowerPointu, presentace přeplněné efekty akcelerací jistě nepohrdnou. Ta stojí i za skutečně plynulým ovládáním pomocí dotekových gest.

Kromě technické stránky věci se muselo nové době přizpůsobit prostředí aplikací. Jedno univerzální mít v Microsoftu nechtěli, takže se rozhodli přidat zvláštní dotekový režim. Ne snad, že by obecně představoval nějakou úžasnou revoluci, prostě jen zvětší ovládací prvky: některá tlačítka, mezery mezi nimi, sám pás karet atd. Na řádně nakonfigurovaných tabletech by se měl dotekový režim sám aktivovat. S úpravami dokumentu na dotekové obrazovce pomůže kontextový panel, obsahující nabídku základních funkcí. Kopírování, mazání a ořezávání objektů bude k ruce vždy, když bude potřeba.

 

Velkou novinku je také kruhová nabídka, vytvořená speciálně pro OneNote. Na počítači s myší její úloha velká nejspíš nebude, ale na tabletu oceníme její možnosti. Můžeme se přirozeně pohybovat jejími úrovněmi, k dispozici zde máme všechny důležité nástroje. Aplikace pro Metro (Lync a OneNote) jednoduše musí obsahovat i spodní nástrojovou lištu, ta nás ale neudivuje. V desktopových programech Microsoft momentálně řeší to, že se doteková klávesnice neobjevuje automaticky, zatímco jindy ji překrývají jiné objekty. Na obrazovce navíc nezbývá moc místa k práci, většinu vyplňuje klávesnice na displej.

Kruhová nabídka z OneNote

Zdroj: Office Next

Byl pro vás článek přínosný?