Hlavní navigace

Microsoft reaguje na iCloud a ohlašuje novinky ve SkyDrive

10. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple v pondělí představil iCloud, Microsoft den nato úplně náhodou reagoval zprávou „don't wait for your cloud“, že podobné funkce už nabízejí také. A má pravdu, i když realita u Microsoftu je trochu složitější.

iCloud nabízí 5 GB prostoru pro e-maily, kontakty, kalendáře, dokumenty a jiné soubory. Další 1000 fotografií můžete mít po 30 dnů uložených na vzdálených serverech Applu. Hudba, knihy a aplikace se do limitů také nezapočítávají, pokud je máte koupeny z iTunes či převedeny přes iTunes Match (u nás ani jedno nefunguje). Do iCloudu se navíc ukládá i nastavení iOS.

Microsoft kontruje tím, že nabízí neomezený prostor pro poštu v Hotmailu a soubory (fotky, dokumenty, hudbum video, prostě všechno) lze synchronizovat pomocí SkyDrive s 25 GB úložného prostoru zdarma. Nad SkyDrive funguje i webová kancelář Office Web Apps (Word, Excel, PowerPoint a OneNote) s 250 miliony uložených dokumentů. A typický uživatel Windows Phone 7 uloží do SkyDrive asi 100 fotek měsíčně.

" frameborder="0" height="349" width="560">

K tomu chystá pro Windows Phone Mango několik novinek:

  • sdílení fotek ze SkyDrive pomocí e-mailu, MMS, WLM a Facebooku
  • ukládání videa do SkyDrive
  • prohlížení, vyhledávání a sdílení dokumentů ze SkyDrive

" frameborder="0" height="349" width="560">

To, že Microsoft tyto funkce nabízí, víme. iCloud ale bude přesto o několik kroků dál. SkyDrive je zatím obyčejným webovým úložištěm, což prozrazuje i název. Pro Apple hraje fakt, že jeho řešení je jaksi „plynulejší“. Zařízení s iOS jsou tímto způsobem synchronizována v podstatě celá (hlavně ono nastavení), takže po přechodu na jiný telefon, tablet nebo přehrávač se přesune vše. SkyDrive ve Windows Phone 7 tohle neumí a zřejmě ani Mango na tom nic nezmění.

DT24

Podobných funkcionalit se nejspíš dočkáme až s nástupem další generace Windows Phone 8 a také Windows 8. To se pomalu setřou rozdíly mezi desktopem a mobilem, soubory a uživatelská nastavení si s sebou díky SkyDrive zřejmě vezmeme kdekoliv. Microsoft sice nic podobné neoznámil, ale pokud tyto funkce nepřinese, zůstane pozadu.

Zdroj: Windows Team

Byl pro vás článek přínosný?