Hlavní navigace

Microsoft ruší Docs.com. Služba pro sdílení dokumentů poběží do 15. prosince

12. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Znáte službu Docs.com? Vlastní ji Microsoft a je určena ke sdílení dokumentů. Kromě textových dokumentů jde i o tabulky a prezentace. V současné podobě byla spuštěna v roce 2015, původně vznikla ve spolupráci s Facebookem, s nímž byla propojena. Aktuální podoba si udělala negativní reklamu letos na jaře, když se zjistilo, že je skrze službu dostupný nemalý počet dokumentů s citlivými informacemi. Na vině bylo automatické veřejné sdílení.

Patříte-li k těm, kdo Docs.com používají, začněte hledat náhradu. Provoz služby bude totiž ukončen, a to 15. prosince 2017. Upozornění se nyní zobrazuje na webu služby a odkazuje se na plnou zprávu z 9. června. Od tohoto dne ve službě nelze vytvářet nové účty. Microsoft upozorňuje, že stránky Deník a Informace bude možné nadále upravovat na adrese Sway.com.

Od 19. června budou moct správci či správkyně Office 365 v organizacích migrovat uživatelská data do OneDrivu pro firmy. V případě osobních účtů můžete svá data ručně migrovat již dnes do OneDrivu, a to až do ukončení provozu služby. Po přenesení budou starší odkazy na dokumenty funkční díky přesměrování, a to do 15. května 2018. Detailní informace o migraci a ukončení Docs.com naleznete na webu Podpora Office.

Proč služba končí? Je otázka, zda má místo ve světě plném osobních a firemních cloudových úložišť. Jak velký zájem je o centrální službu pro prohlížení dokumentů? Odkazy pro prohlížení dokumentů zřejmě dokáže každý efektivně šířit sám skrze kanály, které v daném případě dávají smysl. Microsoft vlastní také službu SlideShare (patřil LinkedInu) zaměřenou na prezentace, kde případné veřejné sdílení v centrálním úložišti dává více smysl.

Byl pro vás článek přínosný?