Hlavní navigace

Microsoft, Seznam a policie radí, jak se máme chovat na síti

27. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

BezpečnýInternet.cz není pouze soukromou aktivitou Microsoftu, ale také na něm spolupracovala Česká spořitelna, vyhledávač Seznam.cz, podpora však byla i ze strany Policie České republiky a společností Pierstone a Quantasoft.

Portál působí od prvního pohledu decentním bělomodrým dojmem, což je klidná osvědčená kombinace informačních systémů, v níž se občas mihne trocha varovně červené. Vše je taktéž poměrně profesionálně pojato – dokumenty lze stáhnout, lze poslat neobvyklý dotaz na Policii či navštívit slovníkovou sekci. Rozhodně plusem je i schopnost webu sdílet stránky skrze Facebook, e-mail či lokální službu Lidé.cz, vytisknout konkrétní stránku nebo navštívit mapu webu.

Veškeré informace na stránkách jsou rozděleny na pětici základních skupin:

Začínající uživatel

Zde informace začínají od základních věcí typu phishing nebo spoofing a co dělat v případě, že se člověk stane jeho obětí. Dále je probráno riziko online komunikace a zmíněny některé jeho specialitky (jednou zveřejněné či odeslané informace na webu je vskutku již prakticky nemožné stáhnout zpět). V rámci tohoto bodu se však dostane i na v poslední době stále více populárnější sociální sítě a jak se v nich aspoň trochu chránit. Dalším důležitým probraným bodem zde jsou hesla a také, jak si nějaké v IT sféře správně (ne)zvolit. Relativně komplexně je probráno i zabezpečení PC (od aktualizace, až po nastavení Windows Firewallu). Mezi začátečnické informace byl kupodivu zařazen i autorský zákon, v jehož zkrácené formě jsou zde vypíchnuty ty nejdůležitější údaje.

Pokročilý uživatel

Ten se na začátek dozví o cennosti dat a jak s nimi zacházet (zálohování, šifrování, sdílení). Dostane se i na stahování souborů, sítě typu peer-to-peer, rizika spojená se softwarovým pirátstvím (trestní postih, ztráta dat, virová nákaza, finanční ztráta, ztráta soukromí a často i nemožnost aplikovat aktualizace). Probrán tu je i veledůležitý prvek správného chování se na veřejných PC (neukládat hesla, …) nebo bezdrátových sítích (firewall, raději nezadávat hesla a čísla kreditek, …). Do pokročilé sekce spadá i dnes často používané internetové bankovnictví (co to je, i jak se při něm co nejvíce chránit). S tímto je logicky spojeno i nakupování před internet (obecné rady, jak poznat seriozní obchod, právo na odstoupení od kupní smlouvy, …). Jako rozhodně vítané doplnění vidíme i zařazení problematiky práv třetích osob na internetu (vystavování fotek třetích osob, krádeže identity, legalita stahování, …).

Rodič

Je sekce celá věnovaná speciálně rodičům. Je sice kapku stručnější, nicméně to nijak nesnižuje její důležitost a význam. Průměrný rodič by měl přece jen mít o svém mladém až velmi mladém dítěti nějaké povědomí. V reálné situaci by se tedy určitě leckomu mohlo hodit rozpoznání kybernetické šikany. Jsou zde nicméně zmíněny i další odvrácené stránky dětského (a nejen toho naneštěstí) internetu: prostituce, pedofilie, sexuální služby všeho druhu, placení za dítě ve formě SMS, …

Děti

Zřejmě nebudou na tyto stránky docházet dobrovolně, jelikož na internetu je astronomický počet lákavějšího obsahu, každopádně tvůrci se zde pokusili „suchý“ obsah (desatero bezpečného internetu, informace o vlastní osobě, bezpečné seznámení, kde hledat pomoc) zatraktivnit za pomoci komiksových příběhů, jež se nenápadně snaží vnutit mládežníkům dvou věkových kategorií (7–12 a 13–16) důležité věci prostřednictvím líbivého a pestrého comicsu (ve srovnání s nudným výpisem textu, nikoliv s nejlepšími comicsy samozřejmě).

Bezpečnýinternet.czDětský komiks, nikde se nepíše, že další snímek musíte spustit šipkami doprava, klepnutí nefunguje

Školy

Zde se pro změnu dozví řadu tipů, jak a kam zařadit do výuky věci točící se okolo internetové bezpečnosti (debaty, diskuse, …). Každou ze zmíněných sekcí lze procházet vysloveně náhodně, cíleně (když někoho zajímá phishing, nemusí listovat autorským zákonem) nebo ve formě kurzu a zkoušky (až na část „Školy“ pochopitelně). Kurz v zásadě postupně projde všemi informačními stránkami dané sekce. Co se týče testu, tak ty kladou jednoduché otázky a očekávají zvolení jedné ze tří odpovědí jakožto správné (jedná se o radio-button, takže žádné špeky s vícenásobnými odpověďmi). Na většině informativních stránek na uživatele čeká rovněž i box s vykřičníkem sdělující nějaký důležitý tip k tématu.

Další do party

Z celé aktivity máme dojem veskrze kladný, protože se všechny zúčastněné subjekty zdržely jakékoliv nemístné propagace svých produktů, naznačování toho nejlepšího softwaru v té či oné skupině a podobných aktivit. Ačkoliv se sice objevují screenshoty takřka výhradně ze softwarových produktů Microsoftu, nedá se říci, že by v rámci webu byly proklamovány za každou cenu, pro příklad citujeme: „Mezi nejznámější instant messaging patří ICQ, AIM, Jabber, Windows Live Messenger nebo Skype.“

Jak vidno, MS neuvádí svůj produkt na prvním místě. Někde se Microsoft, pravda, neudržel: „Sdílení dat je s nástupem internetu běžnou činností. Může se jednat o fotografie, videa nebo různé typy dokumentů. Ke sdílení dat lze využít mnoho různých typů úložišť. Ty mají buď charakter trvalého úložiště, jako např. Windows Live Skydrive, nebo charakter dočasného úložiště, např. Uschovna.cz nebo Uloz.to,“ stále se však nedá říct, že by to v rámci vysvětlovaných informací působilo nepřirozeně a nuceně.

Potřebujeme však další podobný portál, když už jich máme tolik?

Projekt Bezpečný internet z nich vypadá možná nejkomplexněji a stojí za ním největší autority, nicméně chybí jakákoli motivační funkce a propagace na internetu. Web takové povahy nemůže spoléhat pouze na to, že si někdo přečtě náš (a jiné podobné) článek a informaci o portálu přepošle svým známým, rodičům a dětem.

Zdroj: BezpečnýInternet.cz

Byl pro vás článek přínosný?