Hlavní navigace

Microsoft Sleep Proxy ušetří až 80 % energie

16. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft Research chrlí jeden zajímavý nápad za druhým. Nedávno jsme vás seznámili s aplikací Joulemeter, dnes představíme zajímavou technologii Sleep Proxy, která dovede dle potřeby zapnout počítač na dálku.

Zaměstnanci se však kromě primární funkce zaměřili také na snižování spotřeby a přišli s technologií Sleep Proxy, kterou úspěšně otestovali ve vlastní infrastruktuře. Ta prý dokáže uspořit 60 až 80 % energie, což je u velkých firem, pro které je technologie zejména určena, poměrně výrazná úspora energie a financí.

Právě v organizacích totiž často běží desítky až stovky počítačů, které nejsou po odchodu zaměstnance z pracovního místa využívány, a proto by bylo vhodnější je uvést do režimu spánku. Problém nastává, pokud se k tomuto stroji následně přistupuje vzdáleně přes internet. Bude-li chtít někdo přistoupit k souborům nebo využít vzdálenou plochu na daném systému, má smůlu - počítač se sám neprobudí a pokus o přístup tak selže.

Technologie Sleep Proxy však detekuje síťovou komunikaci s daným počítačem, a je-li potřeba, okamžitě jej probudí. Ke spotřebě elektřiny tak dojde opravdu pouze při aktivním využívání daného stroje. Podrobnosti o technologii si můžete přečíst v publikovaném PDF dokumentu.

Zdroj: Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?