Hlavní navigace

Po čtyřech letech nový mobil. Microsoft ukázal skládací Surface Duo s Androidem

3. 10. 2019

Sdílet

Lumia 950 (recenze), levná Lumia 650, krach mobilní divize, zrušení Windows 10 Mobilu a prodej zbytků Nokie do rukou Finů a Číňanů. Takhle vypadaly poslední čtyři roky u Microsoftu. Sázka na mobily mu nevyšla, proti Androidům ani iPhonů se ani přes několik restartů vývoje prosadit nedokázal. Teď to zkusí znovu. Firma na včerejší newyorské akci ukázala Surface Duo.

Není to Surface Phone, jak se léta šuškalo. Dokonce ani neběží na Windows 10. Je však skládací a má dva displeje, o čemž se spekulovalo již o loňských prázdninách. A běží na Androidu. Nasazení osvědčeného systému není překvapující, když se mobilní Windows nepovedlo zpopularizovat ani přes několik pokusů. S Androidem a Googlem za zády má Microsoft vyřešenu otázku s dostupností oblíbených aplikací.

Ale pozor, redmondská společnost opatrně o zařízení nemluví jako o mobilu či smartphonu. Je to doslova kapesní Surface, tedy primárně počítač pro práci. Microsoft chce využít dvou obrazovek pro současné spuštění více aplikací najednou, takže půjde snadno přetahovat obsah z Excelu do Wordu či Outlooku apod. Když Surface Duo otočíte do polohy à la notebook, na spodní obrazovce se objeví velká klávesnice SwiftKey. Nebo třeba virtuální gamepad, aby Microsoft ukázal, že nemyslí jen na práci. A ano, půjde i telefonovat.

U nejmenším Surfacu toho ale jinak zatím moc nevíme, zařízení totiž zamíří do prodeje až koncem roku 2020. Hardwarové specifikace tak jsou ještě pořád otevřené a hmatatelný produkt je pouze vývojovým prototypem. V tuto chvíli ale víme alespoň to, že ponese dvě 5,6" obrazovky, které po plném otevření vytvoří téměř „jednolitý“ 8,3" displej. Video odhalilo též to, že se počítá s ovládáním pomocí stylusu.

Jak se prosadí proti skládacím mobilům jako Samsung Galaxy Fold či rovněž dvoudisplejovým zařízením od LG, ukáže čas. Vzhledem k tomu, že všechny běží na Androidu a mají stejnou cílovou skupinu, jde o konkurenční produkty.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?