Hlavní navigace

Microsoft Surface Laptop 2 je povedený ultrabook s alcantarovou klávesnicí (recenze)

1. 7. 2019

Sdílet

Surface Laptop 2 je druhá generace ultrabooku od Microsoftu. Některé prvky má proti běžným notebookům trochu nestandardní. Na rozdíl od některých jiných zařízení z rodiny Surface je Surface Laptop notebook klasické konstrukce. Na první pohled jde o kvalitně zpracovaný, tenký a lehký notebook bez možnosti konvertibility (což je dobře). Laptop působí jako mnohem dražší, než ve skutečnosti je. Kovové tělo je hodně bytelné, ale i tento povrch se umí zašpinit.

Po otevření víka displeje (což jde pohodlně jednou rukou, ale jen do úhlu 137°) se objeví IPS displej s nestandardním poměrem stran 3:2 a vysokým rozlišením. Základna kolem kláves je pokryta materiálem připomínající textil – Alcantara. Ve skutečnosti jde o umělý materiál podobný spíše plastu, ale na omak se tomu nechce věřit. Pod prsty jde jakoby o příjemnou látku, zatímco v praxi o velmi odolný povrch.

model Microsoft Surface Laptop 2
konfigurace LQL-00012
představení / zahájení prodeje únor 2019
displej 13,5", lesklý dotykový IPS, 2256 × 1504 px (Panasonic VVX14T092N00)
procesor Intel Core i5-8250U (14nm, Kaby Lake) na 0,4–1,8 GHz (turbo 3,4 GHz), 4/8 jader, TDP 15 W
grafický čip Intel HD Graphics 620
operační paměť 8 GB
SSD 128 GB SSD M.2 NVMe (Hynix BC501)
HDD (úložiště) ne
klávesnice alfanumerická+numerická, podsvícená, diakritika v přípravě
porty / optická mechanika USB 3.0, jack, miniDP
sítě Wi-Fi (802.11ac Marvell Avastar), Bluetooth (4.1), LAN (ne), LTE (ne)
biometrika/čtečka otisků Windows Hello
akumulátor 47 Wh
rozměry a hmotnost 308 × 223 × 14 mm / 1,2 kg
OS Windows 10 Home / S
příslušenství
doporučená cena 29 990 Kč
Microsoft Surface Laptop 2 6 Microsoft Surface Laptop 2

Konektivita

Na levém boku najdete pouze tři konektory: USB 3.0, miniDisplayPort a sluchátkový jack. Napravo se nachází už jen magnetický nabíjecí konektor a v příslušenství k němu dostanete příjemně drobnou nabíječku. Ta má 44 W a obsahuje USB konektor pro nabíjení dalšího zařízení. Už jen za provedení nabíječky si Microsoft zaslouží pochvalu.

Nabíjecí port se nazývá Surface Connector a mělo by být možné přes něj zapojit originální dokovací stanici. Bezdrátová konektivita zahrnuje rychlou Wi-Fi 802.11ac a již postarší Bluetooth 4.1. Není zde Thunderbolt, není zde čtečka karet ani HDMI…

Displej

Displej má středně tenké rámečky a rozlišení 2256 × 1504 px při velikosti 13,5". Vzhledem k poměru stran budete mít při sledování filmů nad a pod obrazem černé pruhy. Výrobcem panelu je Panasonic a Microsoft jej označuje jako PixelSense. Naměřený rozsah jasu sondou (2,3 až 92 nitů) byl trochu zklamáním: maximum 92 nitů je prostě málo. Podle očí to ale vypadá jinak, neboť úroveň černé je mnohem tmavší (0,3 nitů) než u běžných notebooků a kontrast dosahuje skoro na 3000:1. V praxi nebudete mít problém.

Microsoft Surface Laptop 2 displej Displej

Vyvážení barev směřuje jen lehce do modré a spektrum zhruba odpovídá standardu sRGB (přičemž pár krajních odstínů chybí). Přesnost barev je slušná, na profesionální práci s grafikou by ale úplně nestačila. Křivka gama se zhruba od 70 % jasu hodně zvedá. Nad displejem je malá webkamera, senzor okolního jasu a mikrofony. Microsoft uvádí přítomnost ochranného skla Gorilla Glass 3.

Klávesnice

Klávesnice má nízký zdvih (asi 1,5 mm) a příjemné bílé podsvícení ve třech úrovních. Na řadě s čísly chybí vygravírovaná diakritika, ale české zastoupení Microsoftu na ní už pracuje a v brzké době tak má být v prodeji CZ verze.

Samotné psaní je příjemné, výtky bych měl jen k rozložení kláves. Kurzorové šipky v tomto provedení splňují nějaký designový záměr a snadněji se i vyrábí šasi, ale o to hůře se pak používají. Jde o nešvar, kterého se ale chytla řada výrobců. Tuhle část klávesnice dělá pořádně snad jen Lenovo u ThinkPadů.

Microsoft Surface Laptop 2 2 Microsoft Surface Laptop 2

Dále vám bude vám chybět klávesa Ctrl na pravé straně a někomu nemusí vyhovovat ani jednořádkový Enter s dlouhým Shiftem. Horní řada kláves obsahuje funkce typu změna jasu, hlasitosti a podsvícení klávesnice. Najdete tam i klávesy Home a End. Stisknutím Fn dojde k přepnutí na F-klávesy, což je indikováno diodou. Microsoft přemýšlel u zapínacího tlačítka, které tak není úplně v rohu a nemělo by se stát, že si počítač vypnete omylem. Samozřejmě by bylo mnohem lepší umístit jej mimo klávesový blok, ale kromě narušení designu by se už nikam nevešlo. Na touchpad si nemůžu nijak stěžovat, je zcela precizní.

Výkon a výdrž

Počítač je zcela tichý a ventilátor se roztočí jen při velké zátěži. Výdech je směřován na zadní stranu, zatímco nasávání vzduchu je pod displejem. Výkon se hodí spíše na kancelářskou práci, určitě ne na hry. Lehce nadprůměrná výdrž se nejvíce projeví u přehrávání filmů, což notebook vydrží přesně devět hodin.

Výkon
PCMark 10 3 184 bodů
Zoner Photo Benchmark 18 71 bodů
Cinebench R15 (xCPU) 615 cb
3DMark (time spy) 209 bodů
Crystal Disk Mark / AS SSD Microsoft Surface Laptop 2 cdm
Výdrž
kapacita akumulátoru 47 Wh
Powermark (Balanced)  4:46 h
Powermark (Productivity)  7:14 h
přehrávání Full HD H.265 videa  9:00 h
rychlost nabití za 30/60/90 minut 52 %

K hardwaru se uživatelsky nedá nijak dostat a tohle zařízení je prakticky nerozebratelné i pro případný servis. Proto vybírejte konfiguraci pečlivě. A i kdybyste se nějak dostali dovnitř, tak na základní desce je napevno připájené SSD i operační paměť.

Konfigurace se liší velikostí disku (128 nebo 256 GB) a procesorem (Core i5-8250, i7-7660U nebo i5-7200, vždy Kaby Lake). Operační paměť má velikost 8 GB. Na počítači je předinstalován operační systém Windows 10 S s možností přepnutí na plnohodnotný systém Windows 10 Home. V zahraničí se prodávají i verze s až 1TB diskem a 16GB pamětí.

Hodnocení

Surface Laptop 2 je povedený ultrabook s velmi precizním zpracováním. Na alcantarový povrch okolo klávesnice si zvyknete velmi rychle a nebudete chtít měnit. Na výběr je ze čtyř barevných provedení.

microsoft surface laptop 2 barvy microsoft surface laptop 2 barvy

Brzy se navíc do prodeje dostane verze s vygravírovanými českými znaky.

IMG 20181218 103653 Ukázka gravírování českých znaků (na klávesnici k Surface Go)

Displej má velmi jemné rozlišení, takže na Windows bude třeba nastavit zvětšení prvků alespoň na 125 %. Bohužel nejde otevřít úplně na 180°, nicméně jeho tuhost je tak akorát. Příjemně tenké provedení je vhodné i na časté přenášení, neboť Surface Laptop váží jen lehce na 1,2 kg.

Co se mi příliš nelíbilo je chudá nabídka portů. Kromě jednoho USB 3.0 je zde prakticky jen miniDisplayPort, ze kterého sice s redukcí vyvedete i HDMI, ale to je tak všechno. Jako konkurence MacBooku, který to rovněž s nabídkou portů „nepřehání“, je však Surface Laptop 2 zdatným soupeřem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.