Hlavní navigace

Displej místo klávesnice. Microsoft představil futuristický počítač Surface Neo

3. 10. 2019

Sdílet

Budoucnost je dvoudisplejová, tvrdí Microsoft. Včera odhalil nejen zvláštní mobil Surface Duo, ale také tablet Surface Neo. Ani on neběží na klasických Desítkách, ale v Redmondu pro něj vyvíjejí zvláštní odnož systému nazvanou Windows 10X, více se o ní dozvíte v článku Petra Urbana. Ve zkratce jen zmíním, že 10X je ještě lépe přizpůsoben dotykovým obrazovkám, je designován pro nejúspornější zařízení a rovnou počítá s tím, že bude provozován na dvoudisplejových zařízeních či těch se skládací obrazovkou.

Surface Neo umí netradiční konstrukci využít několika způsoby. Dva displeje vedle sebe se mohou chovat jako jeden, pokud vám tedy nebude vadit rámeček mezi nimi. Logicky ale také umí zobrazit dvě okna vedle sebe. A když jej nebudete držet jako knihu, ale notebook, spodní část poslouží coby klávesnice.

Aby toho nebylo málo, k Neu půjde magneticky připevnit i skutečnou hardwarovou klávesnici, která zakryje přibližně polovinu displeje. Zbytek obrazovky se využije jako spouštěč aplikací, plocha pro různé widgety nebo touchpad.

Klávesnici lze přitom uchytit k horní i spodní hraně. A protože se připojuje přes Bluetooth, je možné ji použít i zvlášť s rozloženými displeji jako knihou. Pak ale budete potřebovat stůl a stojánek, na klíně to nebude moc pohodlné.

S ergonomií souvisí i velikost zařízení. Microsoft sice zatím neuvedl přesné specifikace, ale Surface Neo se skládá ze dvou devítipalcových displejů, které po rozložení vytvoří 13" plochu. Ta se rovná zhruba stávajícím Surfacům Pro. V režimu notebooku ale dostanete jen prťavý displej (při využití jako desktopu) a také malou kompromisní klávesnici, ze které grafomaniaci nejspíš nebudou mít radost.

Surface Neo poběží na čipech Intel Lakefield kombinující jádra Core s úspornými Atomy. Tablet má po rozložení tloušťku jen 5,6 mm a váží 655 gramů. Šéf divize Surfaců Panos Panay také prozradil, že veškeré komunikace obou částí probíhá skrz dva klouby, v nichž se nachází desítky mikrokoaxiálních kabelů o tloušťce menší než lidský vlas. Čas ukáže, jak je takové řešení dlouhodobě odolné vůči stovkám ohybů.

Další budou následovat

Novinka v současné podobě zacílí jen na úzkou skupinu uživatelů, které by na cestách tablet omezoval, ale notebook je pro ně zase moc velký. Surface Neo se nicméně začne prodávat až příští rok o Vánocích, do té doby se jím možná inspirují ostatní výrobci a připraví i jiné formáty.

Něco už chystají Asus, Dell, HP a Lenovo, takže se necháme překvapit. S podobnými konstrukcemi má největší zkušenosti Lenovo. Surface Neo má totiž hodně blízko hybridu Yoga Book C930, který měl místo klávesnice sekundární e-ink displej. Ale Asus už displej také integruje i do spodní části.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?