Hlavní navigace

Microsoft dožene Slack. Teams zřejmě nabídne i v bezplatné variantě

27. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews
Malé projekty, které si nemohou dovolit placené nástroje, Teams dnes používat nemohou, zato Slack ale ano. V rámci konkurenčního boje bude přenosné, když Microsoft nabídne i bezplatnou verzi Teams.

Loni na podzim jsem upozorňoval na to, že jen zhruba rok starý nástroj Microsoft Teams, jenž rychle vznikl jako odpověď na Slack, nahradí Skype for Business. Tento jednoúčelově zaměřený komunikátor proto nebude mít příliš dlouhý život a jeho funkce se postupně rozpustí v Teams. Microsoft ve svůj nový nástroj zjevně věří a podpoří ho ještě jedním způsobem. Jak si všiml Brad Sams, poslední testovací verze obsahuje řadu odkazů na upgrade na placený tarif. Protože dnes ale produkt v bezplatné verzi nenabízen není, je pak pravděpodobné, že taková varianta vznikne. Dávalo by to smysl, protože např. Slack sám zdarma k dispozici v základní verzi je. Sice se v něm potkáte s řadou limitů, ale i takový Slack může menším týmům a projektům dostačovat.

K limitům bezplatné varianty Slacku patří mj. omezené vyhledávání, chybějící vlastní retenční pravidla pro zprávy a soubory nebo 5GB limit pro data.

O případných omezeních zdarma dostupné verze Microsoft Teams sice nic nevíme, ale lze se domnívat, že by šlo o podobné limity jako z bezplatného Slacku, tj. omezení místa pro soubory, snížená dostupnost doplňků, možná omezený počet uživatelských účtů apod. Vždycky je pro vás výhodnější někoho naučit používat vaše produkty.

Kdyby se např. zvětšil váš tým nebo jste začali pracovat na větším projektu, budete patrně uvažovat o koupi produktu, který už používáte.

Byl pro vás článek přínosný?