Hlavní navigace

Microsoft v roce 2019 přestane poskytovat aktualizační balíčky delta. Jsou už překonané

16. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pro normálního člověka se tím nic nemění, Microsoft bude nadále poskytovat jak kompletní balíčky kumulativních aktualizací, tak tzv. expresní aktualizace. Čím se liší od balíčků delta?

Aby zpříjemnil instalaci aktualizací, nabídl Microsoft v Desítkách nový model distribuce nových oprav. Firma přestala vydávat jednotlivé balíčky, všechny opravy (přicházející jednou či vícekrát do měsíce) zahrnuje do nových kumulativních aktualizací, které nahrazují přechozí vydání. I když si tak nainstalujete několik měsíců starou verzi Windows 10, instaluje se jen několik málo aktualizací. Několik proto, že do kumulativní aktualizace nejsou zahrnovány např. definice pro Defender ani záplaty integrovaného Flash Playeru. Tento přístup vedl ke zkrácení doby instalace aktualizací. Pamatujete na několik koleček instalací (i stovek aktualizací) a restartování, než vám Windows Update přestal dohledávat stále další aktualizace ve Windows Vista a pozdějších vydáních? Model kumulativních aktualizací byl později aplikován též na Windows 7 a 8.1. K nevýhodám tohoto modelu patří především to, že si buď nainstalujete aktualizaci a získáte všechny obsažené změny, nebo nezískáte nic. Což může být nevýhodné ve chvílích, kdy jedna z obsažených oprav působí problémy, takže kvůli tomu musíte odebrat celou kumulativní aktualizaci. Což znamená, že přijdete o všechny další nové opravy a hlavně záplaty slabých míst zabezpečení ve Windows. Ale to není předmětem tohoto článku.

Přehled nad formou aktualizací pro Windows

Microsoft oznámil určité změny v tom, jaké formy aktualizací poskytuje. Kumulativní aktualizace z podstaty věci časem rostou, pokud se tedy budeme bavit o kompletním balení. Ze začátku mají nižší stovky megabajtů, běžně se však po šesti nebo více měsících rozrostou na 1 GB, případně mají o kousek více. Protože je počet opravovaných komponent konečný, na této přibližné hodnotě už pak nové kumulativní aktualizace zůstávají.

Kompletní balíčky kumulativních aktualizací lze stahovat z Microsoft Update Catalogu.

Je ale zbytečné plýtvání, stahovat každý měsíc jednou nebo dokonce vícekrát tyto objemné balíčky složené ze všech opravených souborů od vydání dané hlavní verze Windows, když vaše zařízení vyžaduje jen určité opravy – tedy ty, které ještě nemá. Jedná se zpravidla o jen o ty nejnovější, pokud pravidelně aktualizujete, což dělá zřejmě většina lidí.

Koncept kumulativních aktualizací byl přenesen také do starších řad Windows Koncept kumulativních aktualizací byl přenesen také do starších řad Windows

Microsoft proto vytvořil koncept tzv. expresních aktualizací. Dalo by se jim ale také říkat rozdílové aktualizace. Díky nim se totiž stahují jen změněné soubory v jednotlivých komponentách (tento přístup byl poprvé aplikován v programu Windows Insider), což je výhra pro všechny. Méně zatížené jsou severy i vaše přípojka, navíc se zkrátily časy pro stažení i instalaci aktualizací. Ti, kdo pravidelně aktualizují, tak každý měsíc získají rozdílovou aktualizaci typicky o velikosti 150–200 MB.

Co jsou delta balíčky a proč končí?

Většina lidí tak běžně stahuje jen ono nezbytné minimum. Jenže Microsoft poskytuje ještě tzv. delta balíčky. S těmi se běžní smrtelníci a smrtelnice nesetkají, cíleny jsou primárně na organizace. Tyto balíčky obsahují změněné komponenty, nikoli jen jednotlivé soubory. Proto jsou větší než expresní aktualizace, běžně dosahují 300–500 MB.

Ale pozor, nejde o rozdílové aktualizace generované dle potřeby, skládají se vždy z posledních oprav od vydání předcházející aktualizace. Zatímco nejčerstvější kumulativní aktualizaci můžete rovnou aplikovat na čistou instalaci několik měsíců staré verze Desítek (a staženo bude tolik dat, kolik je potřeba), v případě balíčků delta je vždy třeba mít nainstalovaný ten předchozí.

Přes Windows Update dnes získáváte rozdílové aktualizace Přes Windows Update dnes získáváte rozdílové aktualizace

Proč vůbec existují, když už dnes máme expresní (rozdílové) aktualizace? Podle Microsoftu vyrostly z potřeb organizací, protože rozdílové aktualizace byly ze začátku podporovány jen ve službách Windows Update a Windows Server Update Services. To se v lednu minulého roku změnilo, od té doby je už příslušný aktualizační protokol k dispozici ve všech systémech třetích stran, jež pro správu aktualizací slouží.

Poskytování balíčků delta je tak již prakticky zbytečné, a proto bude ukončeno 12. února 2019. Tyto aktualizace jsou podporovány ve všech vydáních Windows 10 počínaje verzí 1607, není ale jasné, jestli se to bude týkat ještě také zatím rozpracované verze 1809.

Byl pro vás článek přínosný?