Hlavní navigace

Microsoft varuje před útoky na evropské demokratické instituce

20. 2. 2019

Sdílet

V dalších zemích také spouští bezplatný nástroj AccountGuard, který využijí i organizace na Slovensku. Microsoft se obává útoků spojených s volbami do Evropského parlamentu, už během podzimu hackerská skupina útočila na evropské demokratické instituce.

Volby do Evropského parlamentu se odehrají mezi 23. a 26. květnem. Podobně jako v případě jiných důležitých voleb po celém světě v posledních zhruba dvou letech panují obavy před vměšováním různých zájmových skupin skrze sociální sítě. Před možným ovlivněním možná trochu překvapivě varuje také Microsoft.

Uvádí, že zaznamenal zaměření na evropské demokratické instituce, resp. to zaznamenaly týmy Threat Intelligence Center a Digital Crimes Unit. Útoky se podle firmy neomezují na samotné volební kampaně, ale také na think tanky nebo neziskové organizace, které se zabývají demokracií, integritou voleb a často jsou v kontaktu s vládními zástupci či zástupkyněmi.

Podle Microsoftu cílem útoku dosud bylo 104 organizací v Německu, Belgii, Polsku, Rumunsku a Srbsku. Z posledních odhalených (a odražených) útoků na zaměstnankyně či zaměstnance German Council on Foreign Relations, Aspen Institute nebo German Marshall Fund. Prozatímní pátrání naznačuje, že za útoky stojí ruská skupina Strontium. Útoky se odehrály mezi zářím a prosincem 2018.

Útoky podvrženými e-maily a malwarem

Ve většina případů skupina vytvořila podvodný e-mail vypadající důvěryhodně, který nesl škodlivou adresu URL. Cílem je získat tímto způsobem přihlašovací údaje zaměstnanců či zaměstnankyň organizací a v nich následně nasadit malware. Microsoft spatřuje dlouhodobou snahu poškodit demokratické instituce. I proto letošek ve výhledu vnímá spíše negativně.

V ochraně demokracie se Microsoft angažuje od minulého roku, kdy oznámil Defending Democracy Program. Vyvinul i AccountGuard, praktický nástroj na ochranu účtů, za který si nic neúčtuje. Službu spustil loni v srpnu (v listopadu proběhly americké volby do kongresu). Zatímco byla dostupná jen v pár zemích, nově ale firma službu rozšiřuje do dalších 12 evropských států, k nimž patří i Slovensko. Mezi nyní čtrnácti evropskými státy se Česko nenachází.

Ochrana je ovšem poskytována organizacím používajícím Office 365. Postupně bude rozšiřována do dalších zemí. Microsoft samozřejmě není jediný, kdo se útoku na svobodné volby obává.

Byl pro vás článek přínosný?