Hlavní navigace

Microsoft ve stopách Googlu. Office 365 nabídne pro školy zdarma

Sdílet

Zdroj: Redakce

V létě začne Microsoft poskytovat bezplatný balík Office 365 pro všechny školy v České republice. Redmondská firma má zájem oslovit asi dva miliony studentů, učitelů a dalších zaměstnanců škol.

Bezplatná nabídka se týká plánu A2 (rovná se podnikovému plánu E2), který jinak stojí 14,25 eur na uživatele za měsíc. Jeho součástí jsou služby Exchange, SharePoint, Lync a Office Web Apps, tedy:

  • Rozšířené funkce správy, integrace se službou Active Directory a nonstop technická podpora
  • E-mail, kalendář, kontakty, osobní archiv a poštovní schránka o velikosti 25 GB
  • Weby pro sdílení dokumentů a informací
  • Zasílání rychlých zpráv, stav a online schůzky
  • Filtrování nevyžádané pošty a virů pro e-mail a weby s řešením Microsoft Forefront Online Protection for Exchange
  • Licenční práva pro přístup k místnímu nasazení serverů Exchange Server, SharePoint Server a Lync Server
  • Zobrazení, úprava a sdílení obsahu vytvořeného v aplikacích Word, Excel, PowerPoint a OneNote pro stolní počítače online

Školy ale mohou výhodněji zakoupit i plány A3 a A4.

" width="560" height="315" frameborder="0">

V balíčku Office 365 pro školství získají školy zdarma pro své zaměstnance i studenty moderní softwarové nástroje a související technologie pro komunikaci a spolupráci, které dnes úspěšně používají v komerčním sektoru i ty největší firemní zákazníci. Studenti tak jejich používáním získají znalosti a zkušenosti, které po dokončení studia využijí v praxi,“ říká Roman Cabálek, generální ředitel ve společnosti Microsoft Česká republika.

Microsoft už v minulosti nabídl školám bezplatně nebo výhodně systémy Windows a kancelářské sady Office. Tím si v podstatě zavázal i firmy, které nakoupily software, jenž už zaměstnanci znají. Stejný krok teď chce učit i s novými online nástroji. Desktopový Office hraje v kancelářích stále prim, jenže webová kancelář přístupná odkudkoliv, kvalitní e-mail s Exchange a 25GB prostorem, možnost videochatu či streamování přednášek může posunout školství dál. Zvlášť to distanční a kombinované. Ne že by tyto funkce školy už nenabízely, ale Microsoft to vše umí v jednom komplexním balení.

Bezplatné cloudové nástroje pro školy už nabízí i Google (App for Education), ale nabídka služeb není tak bohatá jako u Office 365. Microsoft si tímto krokem může pojistit další „monopol“.

 

Některé školy už Office 365 využívají dnes. Jde například o Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Masarykovu univerzitu v Brně, Univerzitu Hradec Králové, Policejní akademii či Vysokou školu ekonomickou. Řada dalších univerzit a vysokých škol nasazení Office 365 aktuálně zvažuje, například Univerzita Palackého v Olomouci pro svých téměř 22 tisíc studentů.

Služby Office 365 v současné době využíváme pro všechny své studenty i zaměstnance. Umožňují nám například zavádět nové formy výuky, rozšiřují nám možnosti komunikace a umožňují výzkumným týmům sdílet důležitá data. Studentům pak tyto služby přináší vedle snazší komunikace s učiteli a úložného prostoru pro jejich soubory také webové aplikace Office přístupné odkudkoliv z Internetu,“ říká Ladislav Rudišar, který vede oddělení IT na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Více o Office 365 pro školy najdete na webu Microsoftu.

Byl pro vás článek přínosný?