Hlavní navigace

Na co Microsoft sáhl, to proměnil ve zlato. Kromě Xboxu

Sdílet

Microsoft ukončil druhé fiskální čtvrtletí 2020 rekordními tržbami ve výši 36,9 miliardy dolarů, což znamená 14% meziroční růst. Provozní zisk dokonce vzrostl o 35 % na 13,9 miliardy dolarů a čistý zisk pak o 38 % na 11,6 miliardy. Rostou všechny tři hlavní divize redmondské společnosti, nejrychleji pak ta cloudová.

Pozitivní jsou i jednotlivé dílčí výsledky. Rostou příjmy z LinkedInu i Office 365. Ten navíc používá stále více uživatelů, v případě běžných spotřebitelských verzí mluvíme o 37,2 milionu předplatitelů. O 11 % poklesly příjmy z krabicových Office, protože lidé postupně migrují do O365. Z cloudových a enterprise služeb přiteklo do pokladny již 11,9 miliardy dolarů a do roka to bude nejsilnější divize Microsoftu. Relativně nejlépe rostou příjmy z Azure (meziročně o 62 %).

Oživení trhu s počítači se projevilo na výsledcích PC divize. Microsoft utržil o 26 % více na licencích Windows OEM Pro a o 4 % i na ne-Pro edicích. Z prodeje počítačů Surface měla firma dvě miliardy dolarů, dosud nejvíce ve své historii. O 6 % vzrostly též příjmy z vyhledávání a webu.

Jedinou kaňkou na kvartálních číslech zaznamenala herní subdivize. Její příjmy meziročně klesly o 21 % v důsledku klesajících prodejů konzolí Xbox i her. Zde už Microsoft, jeho akcionáři i samotní hráči vyhlížejí konec roku, kdy dorazí nový Xbox Series X a s ním další generace her.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?