Hlavní navigace

Microsoft je k nezastavení. Cloud už je největší divizí, daří se i Windows

19. 7. 2019

Sdílet

Redmondská společnost zažila nejúspěšnější rok v historii. Utržila 126 miliard dolarů (14% růst), skončila s provozním ziskem 43 miliard (23% růst) a čistým ziskem 37 miliard dolarů (137% růst). Velmi dobrý byl i samotný čtvrtý fiskální kvartál, v němž Microsoft utržil 33,7 miliardy a dosáhl čistého zisku ve výši 13,2 miliardy. Meziročně si tak polepšil o 12, respektive 49 %.

Růstové tempo zaznamenaly všechny tři divize, každá z nich utržila přes 11 miliard dolarů. Tou největší se vůbec poprvé stala Intelligent Cloud, která vyrostla o 19 % na 11,4 miliardy. Serverové produkty a služby jdou nahoru, nejvíce se daří cloudu Azure, jehož příjmy se oproti loňsku zvýšily o 64 %.

O 14 % na 11 miliard dolarů vyrostla též divize Productivity and Business, u níž jsou hlavními taháky Office, Dynamics a LinkedIn. Krabicové verze MS Office sice tradičně slábnou (o 17 %), ale Microsoftu se to daří vyrovnávat 31% růstem firemní verze Office 365. O 6 % vyrostla i spotřebitelská verze Office 365 a aktuálně čítá již 34,8 milionu předplatitelů.

More Personal Computing si připisuje 4% růst a příjmy 11,3 miliardy dolarů. Trh s počítači se opět trochu zmátořil, díky čemuž zase stoupl zájem o Windows. Prodej licencí OEM Pro se zvýšil o 18 %, za což podle Microsoftu může i blížící se konec podpory Windows 7 a přechod firem na Desítky. Domácí verze (nePro) nicméně oslabily o 8 %.

TIP: Microsoft Surface Laptop 2 (recenze)

Microsoftu se též podařilo utržit o 14 % více na počítačích Surface, zato herní byznys vadne. Příjmy herní subdivize klesly o 10 %, prodej Xboxů o 48 % a her o 3 %. To ale má souvislost s přechodem na předplatné, které prý roste, a s tím, že se již očekává nová generace Xboxu.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?