Hlavní navigace

Cena Xboxu Series X je 499 $. Přesné parametry obou konzolí a hry od EA v Game Pass

11. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Microsoft už plně odhalil obě konzole, které chystá v nové generaci, Xbox Series X a S. Máme už pro obě plné specifikace a ceny a také něco zajímavého k Game Passu.

Předevčírem jsme psali o odhalení Xboxu Series S, což bude levnější sesterské garde ke konzoli Xbox Series X – model s nižším výkonem pro ty, kteří budou chtít hry a funkce nové generace, ale bude jim stačit nižší rozlišení.

Microsoft verzi S překvapivě oznámil jako první před výkonnějším Xboxem Series X, ale teď to spravil a oznámil i tento hlavní chod ve 4K. A s tím i přesné specifikace už pro oba modely včetně „eska“, ke kterému jsme v minulém článku ještě měli jenom nepřesné uniklé údaje. Microsoft také ukázal „explodovaný“ obrázek ukazující chlazení a součástky uvnitř.

Xbox Series X tu bude 10. listopadu

Microsoft nyní potvrdil, že jak velká (X), tak malá (S) verze konzole vyjdou naráz v jediný den, 10. listopadu neboli mezinárodně novembra. Už tento měsíc si ale nedočkaví budou moci konzoli předobjednat, to půjde již od 22. září.

Cena je nakonec skutečně o něco vyšší: 499 dolarů, což u nás při současném kurzu vychází na nějakých 13 600 Kč. Cena je tedy výš než populárních 399 $, ale na druhou stranu ne tak dramaticky (už se objevovaly i drby, v nichž to bylo ještě horší). Za podobnou cenu šel na trh Xbox One v původní verzi s ovladačem Kinect a PlayStation 5 bude prý také stát tolik, pokud ji budete chtít s optickou mechanikou. Ale bez optiky má být za 399 $.

Specifikace konzolí

Microsoft také potvrdil plné hardwarové specifikace. Co je společné pro obě konzole, je použití 7nm čipu (proces má být 7nm Enhanced, není jasné, jaká přesně varianta to je), „semi-custom“ APU. 7nm křemík je tedy použitý i u levnější varianty.

Xbox Series X

Xbox Series X ho má větší. Obsahuje osm jader Zen 2, o nichž nebude aktivní turbo – kvůli konstantnímu předvídatelnému výkonu. Hry ale mohou vybrat dva režimy – s SMT (16 vlákny) a taktem 3,6 GHz, nebo na 3,8 GHz, ale bez SMT. Integrované GPU má 52 CU (3328 shaderů), které poběží na 1825 MHz, což dává 12,12 TFLOPS teoretického výkonu.

Konzole má 16 GB paměti, ale na 320bitové sběrnici. 10 GB (10 čipů) má plnou šířku s propustností 560 GB/s, zbylých 6 GB je osazených jen na 192 bitech sběrnice, takže tyto adresy budou pomalejší (mohou sloužit operačnímu systému a méně náročným datům, zatímco 10 GB s plnou sběrnicí je hlavně pro GPU). Hry budou moci využít až 13,5 GB.

Úložiště obstarává 1TB NVMe SSD. To má rozhraní PCI Express 4.0 ×2, což dává až podobnou propustnost, jako PCI Express 3.0 ×4 obvyklé v PC. Microsoft uvádí reálnou využitelnou rychlost nižších 2,4 GB/s. S kompresí bude ale využitelná propustnost až 4,8 GB/s. Ke stejně rychlému rozhraní (další dvě linky PCI Express 4.0) se bude dát připojit rozšiřující SSD s kapacitou 1 TB, které ale má proprietární formát, takže nebudete moci koupit jakékoli levné. Jeho cena má údajně být 199 $. Konzole bude také mít optickou mechaniku čtoucí Ultra HD Blu-ray. Pro příznivce kvalitních filmů tedy bonus.

Xbox Series S

Xbox Series S stojí 299 dolarů (s DPH cca 8150 Kč) má GPU, která podle specifikací má výkon jen 4 TFLOPS, tedy třetinu grafického výkonu v porovnání s „X“. Integrovaná grafika má totiž jen 20 CU (1280 shaderů) na taktu 1565 MHz. Obě verze mají stejnou architekturu RDNA 2, která podporuje i raytracingové efekty (její detaily jsme probírali zde).

Zatímco verze X má zvládat až rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu, u Xbox Series S se počítá jenom s až 2560 × 1440 bodů na frekvenci 60 FPS. Obě konzole ale volitelně mají zvládat 120 Hz s nižším rozlišení (u „S“ to asi bude znamenat Full HD nebo něco podobného).

Naopak ve výkonu CPU nebude velký rozdíl (nějaký ale ano). APU má pořád osm jader Zen 2, ale v tomto případě poběží na 3,4 GHz s SMT (16 vláken) a s vypnutým SMT na 3,6 GHz.

Konzole má celkově 10 GB paměti GDDR6, z níž 7,5 GB bude dostupných pro hry. Opět by měla být použitá hybridní sběrnice. 8 GB má propustnost 224 GB/s a poslední 2 GB jen 56 GB/s (zřejmě 128bitová sběrnice se čtyřmi 2GB čipy DDR6 na 14,0 GHz; pátý čip je jen na jednom z kanálů, takže tato oblast paměti má jen 32bitovou sběrnici).

Úložiště je jen 512GB, ale také má rozhraní PCI Express 4.0 ×2 a bude poskytovat stejnou propustnost a kompresi pro načítání her. Tato konzole bude mít rovněž rozšiřující slot PCI Express 4.0 ×2 umožňující přidat 1 TB navíc. Tato konzole bude používat jen čistě digitální distribuce, optickou mechaniku nemá.

Vnitřnosti

Na této grafice můžete vidět vnitřní komponenty Xboxu Series S. Samotné APU má poměrně velký pasiv s s třemi heatpipe. Ventilátor na něm ale nefouká do pasivu, ale naopak z něj ven. Pasiv je tak ochlazován vzduchem nasávaným po stranách. Konzole má jinak na rozdíl od Xboxu Series X desku z jednoho kusu, u této konstrukce a vzhledem k nižší ceně a spotřebě asi nemělo smysl ji rozdělit na dvě jako u Xboxu SeriesX.

Zdroj ve spodní části, na které bude většinou stát. V takovém případě bude konzole nasávat pod tlakem vzduch vespod, čímž se bude vzduch protahovat skrz pouzdro zdroje, a také horní stranou, která je perforovaná také.

Xbox Game Pass Ultimate bude platit i na hry od EA

Microsoft přinese s novou generací konzolí také bonus do herního předplatného Xbox Game Pass. V partnerství s Electronic Arts totiž bude v ceně tohoto předplatného dostupných přes 60 her od EA, jako byste měli zaplacené předplatné EA Play.

S předplatným Xbox Game Pass for PC dostane člověk členství v EA Play na počítači s Windows 10, pokud máte Xbox Game Pass Ultimate, tak budete mít nárok na Windows 10 a konzolích Xbox (nových Series S a Series X i aktuální generaci One). Tento bonus začne platit někdy ke konci roku, Microsoft uvádí „Holiday“, čímž se míní vánoční období.

Galerie: Xbox Series X a Xbox Series S

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?