Hlavní navigace

Microsoft prý chystá ještě jednu konzoli Xbox. Bude levná a „hybridní“

Sdílet

Herní šéf Microsoftu Phil Spencer na loňské E3 řekl, že firma pracuje na nových herních konzolích (mluvil v množném čísle). Postupně vyrojily spekulace hned o třech různých modelech. Jedna konzole měla sloužit čistě pro streamování her skrz xCloud, další pracovně nazvaná Lockhart měla být nástupcem Xboxu One S (levnější model) a další s názvem Anaconda měla nahradit výkonný Xbox One X.

Na letošní E3 už byl Spencer konkrétnější a prozradil, že firma pracuje na Projectu Scarlett, což je zatím jediný oficiálně přiznaný Xbox nové generace a dle dostupných údajů jde o Anacondu. Redaktor Brad Sams píšící pro Thurrott.com měl v minulosti velmi dobré zdroje odhalující novinky Microsoftu. A ty mu teď prozradily, že s Lockhartem se už nepočítá. Streamovací konzole je prý ale nadále v plánu.

Microsoft k tomu má několik důvodů. Potřebuje levnou „vstupní“ konzoli. Chce dostat hry streamované přes xCloud i na velké televizory (jen mobily, tablety a počítače, kde je připojení k TV komplikovanější). A chce mít konkurenci pro Google Stadia, což je nová herní platforma, která využívá pouze streaming a levnou krabičku pro TV.

Podle Samse by streamovací Xbox mohl stát mezi 60 a 80 dolary, což je polovina toho, co bude chtít Google. Mnohem zajímavější je ale informace o tom, že konzole má být hybridní. Část výpočtů (například těch starajících se o pohyb v prostředí a kolizi objektů) má probíhat lokálně na konzoli, aby se minimalizovala odezva.

To však zároveň otevírá řadu otázek jako například tu, jak moc by hybridní výpočty ovlivnily vývoj her. Resp. jestli by tvůrci museli připravovat dvě různé verze her, nebo pouze jedinou. Zatím vždy, když Microsoft kladl na vývojáře nějaké zvýšené nároky, vymstilo se mu to. Viz neúspěch mobilních Windows a všech jeho Storů s výjimkou toho pro Xbox.

Zdroj: Thurrott

Byl pro vás článek přínosný?