Hlavní navigace

Microsoft na Xboxu „ruší“ zpětnou kompatibilitu. Co přesně to znamená?

11. 6. 2019

Sdílet


Jsou to přesně čtyři roky, co Microsoft oznámil zpětnou kompatibilitu pro Xbox One. Na E3 2015 tehdy slíbil, že na nového konzoli si budou hráči spustit přes 100 her z Xboxu 360. Od té doby se seznam kompatibilních titulů rozrostl na více než 600 položek. A nejen to, kromě her z X360 Microsoft přinesl i ty z původního Xboxu. Na novém Xboxu One X pak navíc ještě dokázal původní hry graficky citelně vylepšit.

Tato péče o staré tituly ale končí. Na letošním E3 Microsoft oznámil, že další tituly z prvních dvou Xboxů již portovat nebude. Místo toho se teď vývojářský tým soustředí na to, aby bez problémů fungovaly hry z Xboxu One na nové konzoli Scarlett.

Spolu s tímto oznámením Microsoft doplnil seznam kompatibilních titulů o poslední hry. Z prvního Xboxu budou nově podporovány Armed and Dangerous, Indiana Jones and the Emperor’s Tomb a celá série Tom Clancy’s Splinter Cell. Z X360 se na Xbox One podívají Unreal Tournament III, Far Cry Classic, Battlefield 2: Modern Compat nebo Prince of Persia The Forgotten Sands. Všechny hry dostupné pro Xbox One včetně těch zpětně kompatibilních půjdou hrát i na Scarlettu, takže na nové konzoli poběží i některé 20 let staré tituly.

https://twitter.com/Xbox/status/1138220381175668739

Lepší gamertagy

Není to jediná novinka. Microsoft ještě ohlásil změnu v systému gamertagů, tedy přezdívek v síti Xbox Live. Nově je půjde libovolně měnit a zvolit si i ty, které už někdo má. V takovém případně se ale u jména objeví ještě nenápadný číselný identifikátor. Kdo se bude chtít jmenovat Beruska, ale někdo už jej předběhl, bude mít gamertag označený například jako Beruska#5412. Pro stávající přezdívky se nic nemění a také všechny nové unikátní budou bez číselné přípony. V gamertazích lze nově využít 10 nových abeced včetně rozšířené latinky.

Microsoft si tím tak trochu dělá legraci ze Sony. V síti PlayStation Network až donedávna nešly přezdívky vůbec měnit. Možnost změnit ID přibyla až letos v dubnu. První změna je zdarma, druhá je placená a stojí 5 či 10 eur (předplatitelé PS+ mají 50% slevu). A to ještě změna ID nemusí fungovat ve všech hrách.

Byl pro vás článek přínosný?