Hlavní navigace

Microsoft: „xCloud již běží a je připraven na 3500+ her“

27. 5. 2019

Sdílet


Společnosti Sony, Microsoft i Google letos představily velké plány s cloudovým hraním. Japonci chtějí zvýšit kvalitu a dostupnost PlayStation Now. Google v cloudu rovnou zakládá novou platformu Stadia, která má konkurovat PlayStationu a Xboxu. A Microsoft si chce napravit reputaci po nepříliš dobře přijatém Xboxu One.

Jeho xCloud (stále alfaverzi) podle nejnovějšího blogového příspěvku již interně testují zaměstnanci firmy, aby poskytli první zpětnou vazbu, než se systém dostane k testu hráčům a vývojářům. Herní servery Xbox Blade (čtyři Xboxy One v jednom 1U racku) již nasadil do 13 z 54 regionů, kde buduje svá datacentra Azure.

První destinace prý volil podle toho, aby byly blízko k velkým vývojářským studiím v Severní Americe, Evropě a Asii. Konkrétně zmiňuje Capcom nebo Paradox. Zajímavější je informace, že xCloud po vývojářích nevyžaduje žádné úpravy. Hry a všechny aktualizace vytvořené pro Xbox One okamžitě poběží i v xCloudu. Podle Microsoftu tak půjde přes internet hrát více než 3500 titulů včetně těch s emulovanou zpětnou kompatibilitou pro první Xbox a X360.

https://twitter.com/GoogleStadia/status/1131953000061243392

Kdy přesně se xCloud dostane k prvním smrtelníkům, už ale firma neřekla. Bližší informace zřejmě sdělí v polovině června na veletrhu E3. Na něj zcela jistě zavítá i Google, ač zatím nemá v programu nahlášenou žádnou keynote. Na Twitteru již ale vnadí, že brzy oznámí, kdy Stadia odstartuje, kolik bude stát a které hry nabídne.

Byl pro vás článek přínosný?