Hlavní navigace

Microsoft rozjel veřejný test herního xCloudu. Důležité informace stále tají

16. 10. 2019

Sdílet

Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, v pondělí odstartoval betatest nové služby xCloud. Ta má streamovat hry pro Xbox do mobilů, tabletů a počítačů. Novinka je zatím zdarma a funguje v USA, Británii a Koreji.

Službu si už vyzkoušel například novinář Paul Thurrott. Uvádí, že xCloud je momentálně dostupný jen pro Android, k hraní je potřeba gamepad z Xboxu One spárovaný přes Bluetooth a že v nabídce jsou prozatím jen čtyři tituly (bude jich 3500+). Hráči si mohou vyzkoušet Gears 5, Halo 5, Killer Instinct a Sea of Thieves. Ovládání je dle Thurrotta totožné s Xboxem a chválí i výkon, resp. neznatelnou odezvu i dobrou kvalitu obrazu. Žádná exaktní měření ale neposkytl. Je to ostatně jen beta, která má sloužit k vyladění před ostrým spuštěním.

https://twitter.com/XboxP3/status/1183825175759900672

Kdy si bude moci xCloud vyzkoušet každý, to zatím nevíme. Pravděpodobně se tak stane až příští rok. Microsoft zatím nezveřejnil ani cenu, podporované platformy či parametry (rozlišení, snímková frekvence, kvalita zvuku). Hrubou představu možností si ale můžeme udělat na základě konkurence.

PlayStation Now stojí 10 eur měsíčně (60 euro ročně) a streamuje v 720p30 se stereo zvukem. Google Stadia odstartuje příští měsíc rovněž za 10 eur měsíčně a nabídne 2160p60 a 5.1 zvuk. V ceně PS Now už je ale také katalog 700+ her, zatímco u Stadie se hry budou kupovat zvlášť a cena se prakticky rovná pouze pronájmu „vzdálené konzole“. Google ale kromě toho nabídne i bezplatný tarif s rozlišením 1080p60 a stereo zvukem.

Byl pro vás článek přínosný?