Hlavní navigace

Microsoft xCloud zamířil do Evropy. Češi si ale zatím nezahrají

Sdílet

Betaverze Projectu xCloud konečně zamířila i do kontinentální Evropy. Microsoft svou streamovací službu pro hry spustil v 11 zemích, avšak Česko mezi nimi zatím chybí (až infoweb již v češtině je). Firma mluví o dostupnosti v západní Evropě, nás očividně řadí na východ. xCloud po včerejšku kromě USA a Británie funguje také v Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Irsku, Itálii, Německu, Nizozemsku, Norsku, Španělsku a Švédsku. Beta do EU paradoxně přichází v době, kdy se kvůli koronaviru uvolňují sítě. Herní cloudy přitom patří k nejnáročnějším internetovým aplikacím.

Zatím stále neznáme přesnou cenu ani podmínky xCloudu, testeři službu používají zdarma. Konkurenční Google Stadia je v plné verzi za 10 eur měsíčně, ale v omezené kvalitě půjde hrát i zdarma. PlayStation Now je taktéž za 10 eur měsíčně, nabízí ale také výhodnější roční účet za 60 eur. GeForce Now, která jako jediná ze streamovací služeb funguje i v Česku, stojí polovinu. A navíc také nabízí bezplatný tarif s omezenými funkcemi.

V xCloudu je momentálně necelá stovka her, cílem Microsoftu je ale časem podporovat všechny tituly pro Xbox. Ve veřejném testu již xCloud funguje na Androidu, v omezené míře i na iOS. Podle The Verge se již připravuje také PC verze. Postupně se rozšíří také podpora periferií. Momentálně hráči potřebují ovladač z Xboxu, v budoucnu ale postačí i DualShock 4 pro PS4 a hrát půjde také s virtuálními tlačítky na displeji mobilu či tabletu.

TIP: Microsoft se připravuje na mobilní hraní. Certifikuje gamepady a příslušenství

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?