Hlavní navigace

Microsoft, Yahoo a Amazon proti Googlu

24. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Books (Google Knihy) je služba, která digitalizuje milióny papírových knih a umožňuje v nich vyhledávat, což vyvolalo nevole (rozumějte soudní žalobu) u některých autorů a vydavatelů. Nakonec se s nimi internetový veleobr dohodl. Některé části chráněného obsahu dá k dispozici zdarma a k ostatním bude poskytovat placený přístup, přičemž o výdělek se rozdělí s vydavateli a autory knih.

Dohoda však nelíbí některým společnostem, které utvořily takzvanou Open Book Alliance. Ta se doposud sestávala zejména z různých charit, knihoven a dalších nevýdělečných organizací vedených společností Internet ArchiveEN, která má taky svůj vlastní archiv digitalizovaných knihEN.

K Open Book Alliance se nyní přidají i Microsoft, Yahoo a Amazon, přičemž poslední jmenovaný má k tomu největší důvod, neboť na prodejích e-knih sám značně vydělává. Společnosti vyžadují prošetření dohody Googlu s tím, že má značnou konkurenční výhodu a v podstatě tak vytváří monopol v oblasti digitálních knihoven, zvláště když má k dispozici unikátní informace o svých zákaznících díky statistikám, co kdo vyhledává, a co koho zajímá.

Co si myslíte vy? Je prošetřování opodstatněné, nebo jsou už firmy v boji s úspěšným Googlem zoufalé?

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?