Hlavní navigace

Microsoft zapíchl vývoj šesti aplikací pro Lumie, včetně nástroje Panorama

7. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Máte rádi Windows Phone a Lumie považujete za výjimečná zařízení, která vás přesvědčila díky osobnímu kouzlu? Pak budete mít zase o důvod méně být nadšení. Microsoft pokračuje v rozebírání věcí, které jsme měli rádi, a to tak, že oznámil ukončení vývoje, podpory a dostupnosti některých aplikací pod značkou Lumia. Důvodem je pomalu se plížící příchod Windows 10 Mobile.

Firma doslova uvádí, že dostupnost aplikací ukončuje, protože se chce soustředit na základní aplikace pro ovládání fotoaparátu a prohlížeč fotek. Možná víte, že Camera ve Windows 10 Mobile nahradí stávající nástroj Lumia Camera. Přejme proto některé jeho funkce. Zatím se nedá říct, jestli bude všechno na svém místě, nebo nikoli.

Některé se případně mohou vrátit časem, na soudy je každopádně brzy. Kterých kousků se nicméně dotknou před pár dny oznámené změny? Jde o:

  1. Lumia Storyteller,
  2. Lumia Beamer,
  3. Photobeamer,
  4. Lumia Refocus,
  5. Lumia Panorama,
  6. Video Uploader.

Tyto aplikace byly s okamžitou platností a bez předchozího varování staženy z Windows Phone Storu. U některých se to ještě pochopit dá, ale proč nemáme (čtěte uživatelé Windows Phone) nástroj na tvorbu panoramat, to je docela jiná otázka.

 

Pro všechny nástroje platí, že zatím fungují, pokud jste je měli v telefonu, ale poskytování příslušných online služeb bude ukončeno 30. října 2015. To se dotkne prvních čtyř kousků. Pokud jste publikovali nějaké příběhy se Storytellerem, měli byste do zmíněného data stihnout je případně stáhnout z webu, posléze bude všechen obsah nedostupný.

Pro zbylé dvě aplikace platí, že budou fungovat teoreticky donekonečna a z telefonu vám je nikdo nevymaže. Pakliže o ně ale přijdete, nebudete už mít možnost je znovu nainstalovat. Že se nikdy nedočkáme další verze, je myslím jasné. Aplikace budou fungovat také po upgradu na Windows 10, ale při případném resetu o ně patrně přijdete natrvalo. S Desítkami snad Microsoft dříve či později uvede ztracené funkce v jiné podobě.

Zdroj: The Microsoft Devices blog

Byl pro vás článek přínosný?