Hlavní navigace

Mini deska Creator CI20 s dvoujádrovým MIPSem je na prodej, stojí jen 65 USD

10. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem září (septembra) jsme zde psali o vývojářské mini desce Creator CI20 uvedené firmou Imagination pro kutily se zájmem o procesorovou platformu MIPS. Ta původně nebyla určena k přímému prodeji a firma ji nabízela jen vytipovaným vývojářům. To se však změnilo a Creator CI20 nyní bude možno normálně koupit, a to dokonce za nijak vysoký obnos. Pokud vás tedy lákají alternativní architektury CPU a ARM už doma máte (nebo vám už přijde moc mainstreamový), máte možnost si sáhnout na něco exotičtějšího.

Creator CI20 je založen na SoC od čínské firmy Ingenic, konkrétně na Xburst JZ4780. Čip má dvě procesorová jádra s instrukční sadou MIPS32, taktovaná na 1,2 GHz. Zajímavé je, že architektura pochází přímo od Ingenicu, nejde tedy o licenční jádra přímo od MIPS Technologies. K tomu má čip grafické jádro Imagination PowerVR SGX 540. Xburst JZ4780 by měl být docela úsporný čip. Celá deska o rozměru zhruba 9,0 × 9,5 cm vybavená trojím USB, HDMI, zvukovými výstupy, čtečkou karet, 100Mb/s Ethernetem a Wi-Fi má mít spotřebu jen 4 W.

Creator CI20 (Zdroj: Apelete Seketeli)
Creator CI20 (Zdroj: Apelete Seketeli)

Lze říct, že Creator CI20 lze vnímat jako jakési dražší Raspberry Pi. Imagination za tento kousek hardwaru požaduje 65 USD (zhruba 1700 CZK). To není mnoho, i když zmíněnou lidovku na bázi ARMu lze pořídit skoro za polovic. Cena je ovšem poměrně dobře opodstatněna výbavou – férovější by asi bylo CI20 srovnávat třeba s Banana Pi. Deska má rovnou integrováno úložiště o kapacitě 4 GB, na což u Pi potřebujete paměťovou kartu. Navíc je už integrován bezdrátový adaptér Wi-Fi 802.11n s Bluetoothem, což by u Pi opět byla investice navíc. CI20 má také třeba infračervený senzor pro dálkové ovládání a pak je zde samozřejmě i výhoda dvoujádrového CPU a větší RAM (1 GB proti 512 MB).

Na CI20 běží i klasický Debian Linux
Na CI20 běží i klasický Debian Linux

Na druhou stranu – použití procesoru s architekturou MIPS, byť romantika potěší, sebou nese určité nevýhody. ARM už má širokou podporu ze strany Linuxu a vůbec otevřeného softwaru. MIPS zatím tak populární není, takže například nemůžete čekat optimalizovanou podporu multimédií v rámci FFmpegu a podobných projektů. CI20 se v tuto chvíli nemůže opřít o vlastní komunitu, která je u podobných desek na platformně ARM velmi důležitá. Nicméně softwarová podpora úplně chatrná není: pro desku má být k dispozici Android 4.4 a linuxové distribuce Debian, Gentoo, Yocto a Ångström, k nimž má ještě přibýt OpenWRT a Arch.

 

Imagination desku prodává ve svém oficiálním obchodě za oněch 65 USD (či za 50 GBP pro Spojené království). Pokud byste měli zájem, nabízí dodávky jak do USA, tak do Evropské unie, což zahrnuje i naši kotlinu a Slovensko. Datum dodání objednaných desek klade firma na konec ledna (januára). To je trošku škoda, protože jinak by se možná tato hračka hodila pod stromeček nějakému kutilovi či fandovi Linuxu na alternativním hardwaru.

Zdroj: AnandTech, Apelete Seketeli

Byl pro vás článek přínosný?