Hlavní navigace

Mini-ITX pro Sandy Bridge: Gigabyte H67N-USB3-B3

15. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Gigabyte H67N-USB3-B3

Základní desky standardu mini-ITX nebyly v poslední době příliš rozšířeny. Ale společnost Gigabyte na trh nyní uvedla již druhý model takto malé desky. První verze byl model s paticí LGA 1156, H55N-USB3 a sklidil velmi dobré hodnocení, neboť šlo o základní desku pro takřka jakékoliv použití včetně extrémního přetaktování.

Pochopitelně nemohla být architektura Sandy Bridge o tento typ ochuzena a tak je zde H67N-USB3-B3 s paticí LGA 1155. Jak je vidět v označení názvu, jedná se už o novou opravenou revizi čipové sady Intel H67 a nikde by jste na starší verzi B2 na této desce narazit neměli.

Jde o první námi testovaný model základní desky, který nese čipovou sadu Intel H67. Jak jistě víte H67 mimo jiné nabízí možnost využít integrovaný grafický čip v procesoru díky sběrnici FDI a vyvedeným obrazovým výstupům v tomto případě VGA a HDMI. Čipová sada je také zcela bez podpory multi-GPU zapojení a bohužel i bez funkce Intel Extreme Tuning.

Balení, příslušenství, parametry

Balení je opatřeno mnoha obrázky s prezentováním nejdůležitějších funkcí jako je podpora USB 3.0, SATA 3.0, B3 stepping čipové sady či použití kvalitních součástek Ultra Durable 3.

Krabice je díky mini-ITX specifikaci základní desky rovněž velmi malá a obsahuje opravdu pouze to nejnutnější. Tedy zadní I/O shield panel, 2x SATA kabel, manuály, DVD s ovladači a SW.

Specifikace výrobce:

Gigabyte H67N-USB3-B3
podporované procesory Intel Core i3/Core i5/Core i7
patice LGA 1155
čipová sada Intel H67
operační paměť DDR3-1066/1333
počet paměťových slotů/maximální velikost 2/16
druhy napájecích konektorů 1× 24pin 1× 8pin
formát mini-ITX
zvukový kodek Realtek ALC892
počet zvukových kanálů 7.1
síťová karta/čip 1× 1 Gb/s, Intel 82579 
PCI Express sloty 1× PCI-E ×16
PCI sloty 0
USB 2.0 4 na zadním I/O panelu, 2 rozšiřujících
USB 3.0 2 na zadním I/O panelu, 2 rozšiřující
SATA 2× SATA 6 Gb/s, 2× SATA 3 Gb/s, 1× eSATA 3 Gb/s
PATA ne
FDD ne
příslušenství 2× SATA kabel, zadní záslepka, manuály, instalační CD/DVD
 
cena [Kč] 2100 (stepping B3)

 

Použité komponenty, rozložení

Použité komponenty, rozložení

Ve středu je patice pro procesor, LGA 1155 s podporou zcela všech procesorů rodiny Intel Sandy Bridge. Napájecí kaskáda je složena pouze ze čtyř + jedna fází určených pro samotný procesor, což by se mohlo zdát málo, ovšem z hlediska možností použití jde o plně dostatečný počet i pro nejvýkonnější model Core i7-2600K.

Problém nastane s osazením rozměrnějších chladičů procesoru spolu s grafickou kartou, jenž opravdu nebude bohužel možné díky kolizi.

Pro operační paměti jsou přítomny dva sloty s podporou dual-channel zapojení. Specifikace modulů je pochopitelně typ DDR3 s maximální celkovou kapacitou 16 GB a oficiální frekvencí maximálně 1333 MHz.

Rozšiřující slot je zde pouze jeden, a to PCIe ×16 jenž pojme plnohodnotně dedikovanou grafickou kartu, osadit ale samozřejmě můžete kartu jakoukoliv.

Dvacetičtyřpinový napájecí konektor byl kvůli omezenému prostoru spolu s piny pro připojení předního panelu a SATA konektory přesunut trochu nezvykle do horní části desky. K dispozici jsou dva konektory SATA 6 Gb/s a dva SATA s rychlostí 3 Gb/s s podporou RAID zapojení 0, 1, 5, 10.

Na zadním panelu najdete konektory zleva:
1× optický audio výstup, 1× koaxiální S/PDIF Out, 1× VGA, 2× HDMI, 4× USB, 1× eSATA, 1× 1Gb/s LAN, 2× USB 3.0, 8kanálové audio.

Jak jste si jistě všimli deska už neobsahuje žádný konektor PS2, ale ani FireWire což je trochu škoda, neboť jej stále dnes nějaké to procento lidí využívá. Stejně tak je trochu zvláštní úplné vypuštění DVI konektoru, ale na druhou stranu jsou přítomny dva konektory HDMI přičemž DVI výstup z nich lze přes redukci také získat (v balení, ale redukce není).

Deska má opravu velice malé rozměry standardu mini-ITX, pouze 17 × 17 cm, ovšem i tak lze říci, že jde o plnohodnotnou základní desku.

Kvůli ušetření místa bylo i několik důležitých čipů, jako například zvukový kodek Realtek ALC 889 přesunut na zadní stranu PCB.

Kompletní fotogalerie















Chlazení, teploty a spotřeba

Chlazení, teploty a spotřeba

Dnes už je většina funkcí čipové sady přesunuta přímo do procesoru. Díky tomu je na základní desce přítomen už jen jediný obvod, který se stará o periferie a integrovaná zařízení. H67 již tedy neprodukuje příliš mnoho ztrátového tepla a pro uchlazení stačí vcelku malý hliníkový pasiv.

Napájecích obvodů, je na desce také poměrně omezený počet, jenž není možné ani řádně využít kvůli absenci Intel Extreme tuning. Tudíž ani nebylo nutné osazovat je nějakým chlazením.

Naměřené teploty tedy berte trochu s nadhledem, protože u ostatních desek bylo VRM napájení chlazeno pasivem a teplota měřena na něm.

Teploty

Provozní teploty byly měřeny dotykovým teploměrem, po deseti minutách zatížení programem OCCT.

Spotřeba (příkon)

Spotřeba desky je velice slušná, vyladěný BIOS a revize B3 má také na výsledek vliv. A samozřejmě díky možnosti využití integrovaného grafického jádra v procesoru, spadnou hodnoty po vyjmutí dedikované karty ještě daleko níže (48/112W).

Testovací sestava, BIOS a jeho možnosti

Testovací sestava, BIOS a jeho možnosti

Pro testování jsme použili následující komponenty, systém a ovladače:

Testovací
konfigurace 
procesor Intel Core i7-2600K 
operační paměti Kingston HyperX 2× 2 GB DDR3 
grafická karta Gigabyte GeForce GTX 460 SOC 1 GB
pevný disk WD VelociRaptor 150 GB, 10 000 ot./min
chladič Intel Box
napájecí zdroj Corsair CMPSU-750TX, 750W
operační systém Windows 7 Ultimate, 64bit
ovladače grafické karty ForceWare 266.58

BIOS a jeho možnosti

Gigabyte do poslední chvíle své desky nevybavil systémem EFI, ale zůstal u klasického BIOSu pouze s přidanou možností EFI bootu pro pevné disky s kapacitou 3TB+.

Tento krok byl odůvodňován z možných obav z problémů a reklamací s nasazením EFI v ranném stádiu. Gigabyte tedy věnuje delší čas pro testování vlastního EFI, jenž je k dispozici zatím pouze jako utilitka pro Windows.

Stále není jisté, zdali vůbec Gigabyte přinese plnou verzi EFI BIOSu, jenž bude součástí paměti hlavního čipu základní desky.

Zde je stará známá hlavní obrazovka klasického BIOSu v podání Gigabyte. My se podíváme pouze na nejdůležitější položky jako MB Inteligent Tweaker a monitoring.

Jak už bylo zmíněno čipová sada H67 neumožňuje žádné z pokročilých nastavení ladění výkonu, a tak nelze nijak zvyšovat frekvenci procesoru.

Operační paměti nastavit jde, jak frekvenci (1333 MHz max.) tak i detailní časování. Pokud využíváte integrované grafické jádro v procesoru, přibude zde možnost nastavení jeho taktu.

Napájecí napětí lze také zvolit, ovšem kromě operačních pamětí a grafického jádra nelze pochopitelně zvýšení nijak využít.

Novou položkou v posledních verzí Gigabyte BIOSu je manuální regulace ventilátoru, která již konečně funguje s několika možnými manuálními kroky vedených PWM modulací.

BIOS také nabízí několik profilů pro uložení nastavení a jednoduchou utilitu pro flashování.







Přetaktování

Přetaktování

Testy přetaktování procesoru samozřejmě nejsou možné, jak jsem už zmínil čipová sada Intel H67 tuto funkci zcela postrádá a tak ani plně odemčeným procesorům není možné zvýšit násobič.

Ovšem čipset H67 je určen primárně k využití integrovaného grafického jádra v procesoru, jehož frekvenci je možné upravovat. Tak jsme vyzkoušeli alespoň přetaktování iGPU v testovacím procesoru Intel Core i7-2600K. Jde o Intel HD 3000 se základní frekvencí 1350 MHz. Bohužel není zatím žádný nástroj pro operační systém jenž by takt správně detekoval.

 

Výsledek je každopádně velmi slušný, takt grafického jádra se povedlo zvýšit až na úctyhodných 1735 MHz a zvýšení výkonu je poměrně vysoké.

Testy výkonu

Testy výkonu

Testování výkonu základních desek se stejnou čipovou sadou dávno ztratilo význam, dnes máme v recenzi ale několik desek s P67 a také H67. Každopádně i tak nejsou rozdíly nijak zvlášť patrné.

Testováno bylo na uvedené sestavě s nastavením BIOSu na základní hodnoty předvolbou Load setup defaults. Turbo Boost procesoru byl aktivní stejně jako všechny úsporné technologie. Paměti běžely na frekvenci 1333 MHz s časováním 9-9-9-24.

Verdikt

Verdikt

Jedná se o základní desku primárně určenou do takzvaných home-theater PC systémů, případně nízkorozpočtových sestav nebo také pro upravené speciální skříně velmi malých rozměrů. To z hlediska velikosti a ceny, každopádně deska nese patici pro procesory v pouzdře LGA 1155 (Intel Sandy Bridge) a podává zcela vyrovnaný výkon ve všech testech. Oproti předchozímu modelu postrádá možnosti přetaktování procesoru, to je ovšem dáno specifikacemi čipové sady H67.

I když tedy pro výbavu příliš místa nezbylo, dá se říci, že nic nechybí. Najdete zde dostatečný počet USB konektorů, 1x eSATA i nová rozhraní USB 3.0 a SATA 6 Gb/s. Vyvedené grafické výstupy jsou trochu nezvykle v podobě dvou HDMI konektorů a jednoho VGA. Ze základních konektorů neobsahuje pouze FireWire.

Ani při herním použití se deska ztratit nemusí, neboť má plnohodnotný slot PCIe ×16 pro výkonnou dedikovanou grafickou kartu. Při použití v HTPC by mohly náročnější uživatelé namítat možnosti osazení pouze tuneru do PCIe slotu, přičemž na lepší zvukovou kartu musejí zapomenout, anebo vyřešit zcela externím zapojením. Někomu by také mohlo trochu vadit umístění konektorů v horní části desky, to je ale bohužel nutnost díky rozměrům mini-ITX.

Celkově se jistě jedná o velice atraktivní základní desku a i když je zcela specificky zaměřena, zastane s několika málo kompromisy svou úlohu téměř v jakémkoliv počítači. Vzhledem k výše zmíněným přednostem, ceně a faktu, že výhody, jež přinesl čipset Z68, nepovažujeme pro cílový segment desek formátu mini-ITX za zásadní (přestože mně osobně prostě ta nemožnost přetaktovat procesor u H67 děsně štve), si povedený prcek H67N-USB3 odnese doporučení Smart Buy.

H67N-USB3

Gigabyte H67N-USB3-B3

+ velmi malé rozměry (mini-ITX)
+ PCIe ×16 slot
+ běžné DIMM (nikoli SO-DIMM)
+ 2× HDMI
+ USB 3.0, SATA 6 Gb/s
+ možnost přetaktování iGPU
+ slušná cena
± pro běžné zdroje (ATX)
- absence možnosti přetaktování CPU (Intel H67)
- horší umístění konektorů
- nemožnost použití větších chladičů CPU + dedikované karty


Za zapůjčení základní desky H67N-USB3-B3 děkujeme
českému zastoupení společnosti Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?