Hlavní navigace

Minibook s nVidia Tegra v akci

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia včera na CTIA ukázala prototyp minibooku postaveného na platformě Tegra. Jednalo se o předělaný model HP Mini 1000, který běžně pracuje s Atomem (více na ExtraNotebook). Se zprávami o procesorech Tegra jste se už na EHW několikrát setkali, proto jen to nejdůležitější. Nejedná se o x86 architekturu, jakou znáte z destopových procesorů, ale o ARM, se kterým se setkáváme u MID, PDA a dalších přenosných zařízeních. Uživatel se o procesoru nemusí ani dozvědět, důležitý je použitý operační systém. Ten už z principu nemůže být klasický Windows XP/Vista/Seven, ale některý s podporou ARM procesorů. Microsoft vás uspokojí s Windows CE, dočkáze se zřejmě i Androidu nebo jiného unixového typu (GNU/Linux, …)

Samotné procesory série 600 jsou téměř pohádkové. Zatím známé all-in-one čipy Tegra 650 a Tegra 600 jsou taktovány na 750 resp. 650 MHz, s pamětmi komunikují po 32b sběrnici a podporují flash NAND paměti. Peckou je i HD AVP (High Definition Audio Video Processor) - model 650 dokonce zvládne dekódovat a zobrazit 1080p video (formáty H.264 a VC-1) na HDMI 1.3 výstupu, šestistovka pak pouze 720p. Stejné rozlišení pak dokáží oba  i enkódovat do H.264. Multimediální procesor se stará i o přehrávání zvukových formátů AAC, AMR, WMA a MP3, stejně tak zvládne JPEG encode/decode. Více na webu Nvidia.

Jaké výhody Nvidia Tegra v minibooku vlastně má? Především prodlouženou výdrž. Očekává se okolo 10-15 hodin (Mini 1000 s Atomem a tříčlánkovým akumulátorem necelé tři hodiny). Překvapivá je plná podpora Flashe (zkuste si pustit na Atomu HQ nebo HD video z YouTube a uvidíte, o čem je řeč). V prototypu tato funkce ještě nefungovala, až se objeví první reálné modely v červnu na Computexu, už by mělo být vše v pořádku.

Nevýhody zatím pramení snad pouze z absence x86 a tím spousty oblíbených desktopových aplikací z Windows. Windows CE je ale také schopný a multiplatformních aplikací pro netbookové činnosti je dostatek (na obrázku např. IM kecálek Pidgin). Okna jsou k nerozeznání od klasického Windows vzhledu, Nvidia ale zřejmě pracuje na vlastním grafickém rozhraní. První vlaštovkou je dokovací lišta s programy.

Nejlepší nakonec je ale cena: jestli se celé zařízení bude prodávat mezi 99 a 199 dolary, Intel se bude muset s Atomy hodně snažit. Zatím tedy budeme v cenu pouze tajně doufat, více se dozvíme až na letošnímu veletrhu Computex, kde by minibooky měli ukázat důležití výrobci a dost možná se stane největší hvězdou celého veletrhu.

V perexu jsem se zmínil o ohrožení pozice Intel Atomu. Není to tak úplně přesné. Zákazníky si díky x86 architektuře vždycky najde, přímá konkurence bude spíš AMD Neo, VIA Trinity nebo některý z Nvidia IONů (pro Atom i VIA). Přesto se domnívám, že Tegra s kartami pořádně zamíchá a ARM procesory obecně začnou do tohoho segmentu zasahovat čím dál více, tím se samozřejmě zvýší i softwarová podpora. Letošní sezóna bude navzdory silné zimě určitě úrodná.

Zdroj: LaptopMag

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku