Hlavní navigace

Miniseriál: Tiché PC II. – výběr komponent

26. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uchladit tiše jde samozřejmě cokoliv i pouze vzduchovým chlazením, nedosáhnete ale opravdu neslyšného chodu. Týká se to hlavně procesoru a grafické karty. Výrobci začali dělat první krůčky správným směrem a kromě zvyšování výkonu nabízejí i řešení, která se snaží být úsporná. V tomto je asi nejvíce vepředu společnost Intel se svými 45nm procesory.

AMD samozřejmě nechce zůstat pozadu a dozajista se bude chtít dotáhnout nejen po stránce výkonu, ale i po stránce poměru výkon/watt. To samé platí i v segmentu grafických karet, kde poslední řady obou hlavních výrobců AMD i Nvidie mají znatelně nižší spotřebu, než generace předešlé. Bavíme se samozřejmě o kartách kolem vyššího mainstreamu, multi-GPU řešení na jedné kartě jsou pro naše účely naprosto nevhodné.

Co se bude dít v budoucnu trošku naznačuje projekt Intelu představený pod názvem Intel Atom, jde o CPU vyráběné 45nm technologií, kde se na 25 mm² rozkládá přibližně 47 miliónů tranzistorů. Takty by měly být do 1,8GHz a pozor, to při TDP 2,5 W. Je to pěkný příslib do budoucna a uvidíme, kam se tyto technologie dostanou. Osobně tomuto trendu fandím více, než procesorům typu Nehalem.


Ukázka platformy Little Falls, na která by Atom měl pracovat. (zdroj: www.intel.com)

Procesor a grafická karta jsou dvě komponenty, které v průměrném PC budou produkovat nejvíce tepla. Jelikož to jsou ale zařízení bez jakýchkoli pohyblivých částí (nepočítáme-li chladiče), tak samy o sobě hlučné nejsou. Pokud stavíte neslyšný počítač, tak časem narazíte na velký problém – pevné disky. Plotny rotující několika tisíci otáčkami za minutu a čtecí hlavy, které musí ohromnou rychlostí vyhledávat data, nezní jako recept na tichý provoz.

Můžete namítnout, že se začínají objevovat SSD (Solid State Disk), ale jejich masové nasazení ještě není možné, ať už kvůli kapacitě, ceně, nebo rychlosti. Samotný hluk z disku není až takový problém a opět si správným výběrem značně ulehčíme život. Vibrace přenášené na skříň však už mnohdy udělají plno vrásek. Samozřejmě i v tomto ohledu existují lepší a horší disky. Konkrétní typ tu nebudu doporučovat, pravidelné testy najdete i na ExtraHardware.cz (celosvětově v tomto asi vládne TechReport.com), ale obecně je lepší vybrat disk s co nejmenším počtem ploten. Jak se zbavit vibrací a hluku z disku zmíním v některé z následujících kapitol.


Pevný disk uvnitř. Dvě plotny a 640 GB prostoru. (zdroj: www.westerndigital.com)

Další komponenty už tak kritické nejsou, občas je problém s chlazením severního můstku na základní desce. Tady doporučuji vyhýbat se základním deskám s čipovými sadami Nvidia nForce 5xx/6xx a 780. Jinak i novější čipové jako Intel P35 nebo AMD790 nejsou problém. Zdroj jsme probrali v minulém díle, zbylý hardware již není nic, co by nás mělo omezovat.

Než se vrhneme na slibované chladiče, ukážeme si dvě ukázkové sestavy v mezích mainstreamu, které se na stavbu tiššího PC hodí.

 
Intel
AMD
Základní deska
Gigabyte GA-EP35-DS3
Asus M3A78-EH (AMD 780G)
Procesor
Intel Pentium Dual-Core E2180
AMD Athlon X2 BE-2350 EE
Paměť
A-Data 2GB DDR II 800MHz EE
A-Data 2GB DDR II 800MHz EE
Grafická karta
GigaByte 9600GT GV-NX96T512HP 512MB
GigaByte 9600GT GV-NX96T512HP 512MB
Pevný disk
WD Caviar WD7500AACS - 750GB SATA II
WD Caviar WD7500AACS - 750GB SATA II
Mechanika
Samsung SH-S203D
Samsung SH-S203D
Zdroj
Seasonic SS-400ET 400W OEM
Seasonic SS-400ET 400W OEM
Cena

12 953 Kč

12 632 Kč

 

Můžete namítnout, proč jsem zařadil do obou sestav grafickou kartu Nvidia GeForce 9600 GT. Důvod je prostý, má už z výroby kvalitní pasivní chlazení, čip G94 se tolik nezahřívá a je za rozumnou cenu. Samozřejmě, kdo chce, může si jí nahradit jinou kartou s tím, že chlazení si dokoupí a nainstaluje. Sapphire nabízí k Radeonům HD 3850 a 3870 také kvalitní pasivní chlazení, tato Ultimate série je ale přece jen příplatková.


Gigabyte GeForce 9600 GT: ukázka vcelku dobrého pasivního chlazení již z výroby (kartu máme už na testování v redakci)

Skříň jsem úmyslně nezařadil, probírali jsme ji v minulém díle, dnes pouze uvedu různé modely v různých cenových hladinách, které se hodí pro SilentPC a i jednu variantu prooptimální chlazení.

 
Alternativa 1 – chlazení
Alternativa 2 – maximální ticho
kolem 1000 Kč
Cooler Master Elite 333
Cooler Master Centurion 534
kolem 2000 Kč
Cooler Master Dominator 690
Nexus Caterpillar
kolem 3000 Kč
Thermaltake Armor Jr.
Antec Solo (Designer)
kolem 4000 Kč
Gigabyte 3D Aurora 570
Antec P-182
Od 4000 Kč
CoolerMaster CM Stacker 830 Evo
Lian Li PC-S80
 

Cena Lian Li je už bohužel hodně přemrštěná a oproti Antecu P-182 toho tolik nenabídne, takže bych se přikláněl spíše k Antecu. Ještě je zde jedna varianta v cene kolem 4000 Kč a to Lian Li PC-B25B, do tabulky jsem jí nedával, protože na její recenzi teprve čekám, nechci tedy doporučovat něco, co nemám ozkoušené.


Lian Li PC-B25B – ideální case na tiché PC? (zdroj: www.lian-li.com)

To byl tedy přehled doporučeného hardwaru a skříní. Nyní se konečně zaměřím na chladiče komponent. Budu brát v úvahu výběr hardwaru podle doporučení. Začněme u procesoru. Jsou dva základní typy chladičů. Tower (věž) a chladiče typu BOX, foukající kolmo na desku. Jaký typ je lepší se nedá snadno říci. S věžovými chladiči docílíte sice lepšího toku vzduchu ve skříni a nejspíše i nižších teplot na CPU, ale součástky kolem patice mohou trpět. Bývají náročnější na prostor ve skříni a jsou dost těžké. Pro ilustraci jmenujme Noctua NH-U12P, nebo AC Freezer Pro. Chladiče foukající na desku bývají kompaktnější a hodí se tedy do menších skříní typu HTPC. Typickým zástupcem je například Thermalright SI-128.


Enzotech Extreme-X, jeden z nevýkonnějších chladičů na trhu. (zdroj: www.enzotechnology.com)

Ne každý chladič se pro stavbu tichého PC hodí. Například uznávaný šampión těžké váhy Thermalright Ultra-120 eXtreme drtí své protivníky při vysokých otáčkách ventilátoru, jakmile ale snížíme otáčky, pomalu mu dochází dech a kolem 600 ot./min už padá k průměrným hodnotám, na pasivní chlazení se už moc nehodí.

Čím to? Jde tu hlavně o rozestup žeber chladiče. Větší mezery mezi žebry umožňují teplu lépe sálat a tím se odvádět pryč. Samozřejmě při osazení ventilátoru s vysokými otáčkami toto nevadí, protože se mezery „profouknou“ snáze.

Z toho vychází to, že pokud stavíme opravdu tichý počítač, je lepší obětovat několik °C na CPU, ale na oplátku mít chladič, který zvládá chladit i při minimálním průtoku vzduchu. Dva ideální kandidáti – Thermalright HR-01 Plus a Scythe SCNJ-1100P Ninja.

Ninja bohužev v rev.B dostal hrozný úchytný mechanismus, který ho mírně degraduje. Lze to vyřešit obětováním záruky. Původní „push-pins“ se vylámou a nahradí se šrouby, které se zašroubují do backplate (kovový kříž dávající se z druhé strany desky). Nedávno jsem tuto úpravu dělal a teploty opravdu o nějakých 5°C spadly. Po této úpravě bych doporučil Ninju. Má výhodu i v tom, že dostaneme relativně dobrý ventilátor v balení.

Pokud by nevadil hluk zregulovaného vysokotlakého ventilátoru jako třeba Noctua NF-P12, tak se dají doporučit Noctua NH-U12P, Scythe Mugen nebo Thermalright Utra-120 eXtreme, případně boxované typy Cooler Master GeminII a pro movitější Enzotech Ultra-X. Otáčky větráku bych u nich doporučoval držet kolem 800, pak by mohlo jít o slušný kompromis mezi hlukem a výkonem.


Scythe Ninja – etalon v pasivním chlazení CPU. (zdroj: www.scythe-usa.com)

Další na řadě je chladič grafické karty. Vrátím se k výběru komponent. Nákupem pasivně chlazené karty si samozřejmě ulehčíte, ale většinou není chlazení tak výkonné jako v případě dokoupeného chladiče. Je třeba si ujasnit, jaké karty můžete ještě chladit pasivně, ne každá karta je na toto vhodná kvůli příliš vysokému odpadnímu teplu.

Dnes jsou prakticky dvě rozumné varianty, Arctic Cooling Accelero S1/S2 a Thermalright HR-03. Pokud se podíváte na cenovky a výkon, je jasnou volbou právě Accelero. Většinu karet uchladí opravdu čistě pasivně, ale za předpokladu, že máte dobře vyřešený airflow v bedně. Osobně mi Accelero pasivně chladí ATI Radeon X1950 GT s jádrem přetaktovaný na 700 MHz při zvýšeném napětí o 0,1 V do 62 °C. Pokud by ale chladič v pasivním režimu nezvládal, lze dokoupit buď originální Turbo Module od AC, nebo pomocí stahovacích pásek přimontovat libovolný větrák a zregulovat ho na minimum, při kterém se ještě roztočí. Takto není problém chladit i karty jako je GeForce 8800 GT, nebo Radeon HD 3870.

Nevýhodou je zabrání dalších pozic na základní desce. Prakticky to samé se dá říci o konkurenci od Thermalrightu, jen v testech nevychází tolik výkonně. Pokud jde o aktivní chladiče, volil bych Zalman VF-900Cu, který má ale nevýhodu v nevyměnitelném ventilátoru, který po čase rád začíná velmi šumět. Výkonnostně je ale Accelero S1 mnohem lepší.

Ostatní chladiče nemá moc cenu zmiňovat, snad jen kromě „speciálek“ Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900 a Arctic Cooling Accelero Xtreme 8800, které ale sedí jenom na několik málo výkonnějšich karet. Pokud byste oproti ukázkové sestavě chtěli silnější kartu, máte na výběr buď extrémy jako ATI Radeon HD 3870 X2 – rozumně jí utišit nejde, nebo Nvidia GeForce 9800 GX2, ta už utišit nejde vůbec (kromě vody samozřejmě), nebo podle mého lepší volbu Nvidia GeForce 9800 GTX, která uchladitelná Accelerem nebo Thermalrightem je, ale za cenu vyšších otáček větráku.


Arctic Cooling Accelero S1 – brutální výkon za lidovou cenu. (zdroj: www.arctic-cooling.com)

To by bylo pro tento článek vše, v dalším díle se podíváme na chladiče pevných disků. Pokud máte náměty, co byste si rádi přečetli v dalších dílech, nestyďte se to v diskuzi napsat.

Byl pro vás článek přínosný?