Hlavní navigace

Miniseriál: Tiché PC III – pevné disky

8. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hlavní problémy pevných disků

Jak jsme si již řekli v článku Miniseriál: Tiché PC II. – výběr komponent, vše začíná při nákupu a vhodným výběrem si značně ulehčíme práci při následném odhlučňování. Jako momentálně nejlepší volba se mi jeví harddisky Samsung F1 a Western Digital AAKS s kapacitou do 640GB, tedy modely s jednou, nebo dvěmi plotnami. Pokud ale máte nějaký starší disk a chtěli byste také podobný klid, není nic ztraceno, vše v článku postupně probereme.


(zdroj: www.silentmaxx.de)
Silentmaxx HDD Silencer – živoucí legenda.

Co tedy hluk pevného disku způsobuje? Jde o 3 různé viníky:
1)    Hluk motoru a rotace ploten - temné hučení, prakticky samo o sobě nerušivé ( u novějšího disku samozřejmě)

2)    Rozvibrovaní celé PC skříně, velmi vážný problém, řeší se vcelku složitě, chce to vybrat dobrou kombinaci HDD/skříň/chlazení HDD

3)     Zvuky během seeku (pohybu čtecí hlavy po plotně), chrčivé zvuky při práci HDD, buď volit dobrý chladič, nebo použít AAM

Důležité je sledovat i provozní teplotu vašeho úložiště. Neměla by být logicky příliš vysoká, ale pro některé možná překvapivě ani moc nízká. Podle reklamačních statistik "umírá" více disků, které byly provozovány na nízkých teplotách, než na teplotách vyšších. Konkrétní čísla vám tu nepovím, bude to u každého modelu vcelku individuální záležitost. Je jasné, že jednoplotnový disk bude vždy chladnější, jak starší 1TB monstra. Ale obecně bych doporučoval pohybovat se mezi 30–40 °C. Mimo tyto teploty bude sice harddisk pracovat, ale zvyšujete tím riziko ztráty dat i disku.

Samsung SpinPoint F1 1TB (HD103UJ).

Některé lepší skříně už obsahují nějaký systém odhlučnění disků, někdy dobře, někdy hůře zabudovaný a promyšlený. V dnešní době velmi oblíbený systém uchycení pomocí plastových lyžin, nebo rychloupínáků je jeden z nejnevhodnějších, protože oproti klasickému uchycení šrouby není disk v těsném kontaktu se skříní a má tendenci se příliš zahřívat a navíc toto volné uchycení může vibrace ještě více podněcovat. Je to prostě základ a nic extra zde vymýšlet nelze. Můžete se pokusit zaexperimentovat s pozicí, ve které disk je, ale to je bohužel asi tak vše.

Tím můžeme navázat na montáž přes šrouby, která také není zrovna reklamou na tlumení vibrací, protože při přílišném utažení šroubů jdou všechny vibrace přímo do skříně, která je s oblibou ještě zesiluje. Tady můžu doporučit pokusit se najít takovou míru utažení, kdy disk ještě bez problémů drží, ale už nepředává tolik vibrace do skříně. Opět nevýhoda, povolením šroubů přijdeteo kontakt se sk říní a tím i o odvod tepla.


Typické upevnění šroubky. Zde se skříň rozechvěje ještě víc díky mechanismu upínání klece na disky. 

Podložky, chladiče a ztišovače

V oblibě jsou též podložky pod šrouby z gumy, silikonu a podobných měkčích materiálů. Tato řešení již fungují vcelku dobře a platí, že čím měkčí podložka, tím i lepší funkčnost. Podložce se ale musí dát prostor pro pohlcování vibrací a tedy pozor – neutahovat šrouby ze všech sil, ale spíše je nechat trochu povolené. Úplně nejlepším řešením je uchycení na gumy tak, že disk opravdu nijak přímo nekomunikuje se skříní. Toto jsem ale viděl zatím pouze u skříní Antec, které svým designem nemusí každému sednout.

Poslední dvě řešení nějakou práci zastanou, ale řeší pouze vibrace a to ještě většinou jenom z části. Pojďme se tedy podívat, jak lze vylepšit utišení disku pomocí běžně dostupných chladičů/ztišovačů.

Uchycení pomocí gum v Antec Solo. (zdroj: silentPCreview)

Na trhu je množství produktů, které nabízejí ve větší, či menší míře útlum hluku i vibrací. Většinou fungují na principu oddělení pevného disku od kostry skříně, kvůli omezení přenosu vibrací.

Jak by ale takový ideální "ztišovač" měl vypadat? Každopádně by měl eliminovat všechny 3 druhy hluku, takže se jako dobré řešení jeví uzavřít disk do nějaké krabičky, která hluk utlumí a zároveň nemá přímý kontakt se skříní. A na tomto principu je založena i většina komerčně dostupných výrobků. Jenže to má jedno velké ale. Tato řešení se musí většinou vejít do 5,25" šachty, čili do velikosti běžné optické mechaniky. Sami uznáte, že prostor pro nějaké volnější uchycení, nebo silnější vrstvu ohlučnění je zde vcelku stěsněný.

Ale i přesto existuje plno výrobků, kterým se toto podařilo vyřešit. Průkopníkem zde byl Silentmaxx HDD Silencer a dodnes je to jedno z nejlepších řešení. Ze všech boxů má snad nejlepší a nejměkčí silentbloky (gumové válečky). Nevýhodou je cena, naštěstí trh je nyní plný kopií za poloviční cenu s prakticky stejným efektem. Pokud bych měl vypíchnout konkrétní výrobky, tak by šlo zejména o Xilence HD-Cooler CL, který má ale docela tvrdé gumy a tudíž plně netlumí vibrace a o Scythe SCH-1000 se stejnou chybou. Cokoliv levnějšího nemá cenu brát.


Scythe SCH-1000 Himuro. (zdroj: www.scythe-usa.com)

Za zmínku ještě určitě stojí tzv. stabilizery. Jde vlastně o redukce, které umožní umístit harddisk do pozice pro DVD mechaniku, které mají za úkol pohltit vibrace. Jde o účinná řešení (samozřejmě výrobce od výrobce), ale bohužel pouze na vibrace. Jestliže jste tedy spokojeni s hlukem vydávaným vaším HDD, ale vadí vám vibrace, můžete ušetřit a poříditt třeba Scythe SCY-HDS2 Hard Disk Stabilizer 2, nebo Acutake DarkHddSilencer.


Scythe Hard Disk Stabilizer 2. (zdroj: http://www.scythe-eu.com)

Montáží můžete leccos vylepšit

Něco k montáži těchto boxů a stabilizérů. Ideálně se na to hodí skříně, které mají možnost uchytit je do 5,25“ pozic pomocí šroubků. Mé zkušenosti ze skříní s rychloupínáky ukazují, že boxy na ně jsou moc težké a navíc se docela rozdrnčí. Žádný tento výrobek ale není 100% a hluk stále uslyšíte. Co dál? Nezbývá než zapojit příslovečné zlaté české ručičky.

Můžeme začít buď úplně od píky, nebo poupravit stávající řešení. Jedno z nejjednodušších a nejúčinnějších řešení je položit disk na dno skříně a dát pod něj např molitan, co se balí k základním deskám, či podobnou hmotu. Ta pohltí všechny vibrace a pokud je disk v boxu je hlučnost už opravdu minimální. Box v tomhle případě doporučuji, aby nebyla elektronika vespod disku přímo v kontaktu s molitanem. Nevýhodou je nemožnost PC přenášet a také obvykle prostor pouze na jeden harddisk.


Disky v boxech Xilence položené na dně case. (zdroj: Jan Kachlík)

Další variantou je zavěsit disk v koši pro mechaniky na vlasec, nebo podobný pružný materiál, čímž docílíme opět oddělení od kostry skříně. Nevýhoda je zde zjevná, opět dojde pouze k utlumení vibrací, nikoliv však jiného hluku. Domácích řešení jsou spousty, vypisovat zde každou, na kterou jsem narazil by asi bylo zbytečně zdlouhavé, proto jsem zmínil jen tyto dvě, které jsou jak jednoduché na výrobu, tak i na materiál. Pokud nějaká řešení máte vyrobená, pochlubte se v diskusi.


Uchycení na síť vytvořenou z vlasce. (zdroj: SilentPC Review)

Obecně ale vždy půjde o to, nějakým způsobem zamezit přímému styku disku se skříní a následné utišení ostatního hluku, který ale není, jak bylo řečeno výše, u nových disků (nepočítám-li Raptory, SAS a podobné) nijak problematický. Většinou stačí kvalitní skříň, ta si se zbytkovým hlukem poradí. Pokud ne, je možnost jí vylepit ohlučnovací hmotou. Ale to snad zase někdy příště.

Žádné řešení ale není dokonalé a totálního ticha si užijeme až s masovým rozšířením SSD disků, které mají obrovskou výhodu v absenci jakýchkoliv pohyblivých součástí, které by způsobovaly hluk. Dnes jsou ještě vcelku finančně nákladné, pomalé a s nízkou kapacitou. Existují i výjimky jako Mtron, ale cena je zde opravdu nepředstavitelná. Nicméně jde o ukázku toho, že totální ticho nebude za několik let už takový problém.

V příštím díle se s vámi podělím o stavbu mé skříně a použití odhlučnovacích hmot.
 

Byl pro vás článek přínosný?