Hlavní navigace

Rychlý internet zamíří i do nejzapadlejších oblastí Česka

Sdílet

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková včera uspořádala výroční tiskovou konferenci, na které zhodnotila dosavadní výsledky a nastínila nové plány. Jednou z priorit pro rok 2019 je rozvoj rychlého internetu. MPO již tento čtvrtek spustí novou dotační výzvu, v rámci níž chce pro podnikatele vyčlenit miliardu korun, která má sloužit pro vybudování či modernizaci infrastruktury v místech, kde by se to bez podpory státu nevyplatilo. „Cílem výzvy je pokrýt 10 % území České republiky, které je relativně řídce osídlené, vysokorychlostním internetem. Potenciální investoři v těchto oblastech neinvestovali a bez podpory investovat nebudou, prostřednictvím 75% investiční dotace na stavbu těchto sítí se dostane kvalitní infrastruktura i do oblastí, které nejsou ekonomicky rentabilní,“ uvádí ministerstvo.

Zrychlení až 90 000 domácností

Rychlejšího internetu by se podle Novákové mohlo dočkat až 90 000 domácností, tzv. bílá místa. Český telekomunikační úřad již pět let mapuje dostupnost vysokorychlostního internetu a zjišťuje, ve kterých místech se nachází poskytovatelé, kteří by nabízeli alespoň 30Mb/s přípojku nebo kteří ji mají v plánu v následujících třech letech vybudovat.

TIP: Jestli přijde čtvrtý mobilní operátor, se rozhodne ještě letos

Poslední sběr dat proběhl na konci roku 2017, ČTÚ získal data o 2229 poskytovatelích. Území republiky rozdělil do 22 532 základních sídelních jednotek a ty obarvil. Bílá jsou místa, kde není a nebude žádný poskytovatel s 30Mb/s přípojkou, který by pokrýval alespoň 50 % dané ZSJ. Na šedých místech je nebo bude alespoň jeden takový. Na černých pak je či bude více poskytovatelů vysokorychlostního připojení.

Vizitka pro rok 2017 je taková, že 20 % ZSJ je bílých, 8 % šedých a 72 % černých. Do konce roku 2020 by mělo být 6 % bílých, 14 % šedých a 80 % černých.

Eurodotace propadly

Vláda již v roce 2013 schválila novou agendu Digitální Česko 2.0, jejíž součástí byl mimo jiné příslib, že do roku 2020 budou mít všechny domácnosti přístup k internetu o rychlosti 30 Mb/s a polovina domácností dokonce 100 Mb/s. Stejný záměr měla i Evropská komise, která Česku slíbila na výstavbu sítí přidělit dotace v celkové výši 14 miliard korun.

TIP: První kolo WiFi4EU ukončeno. Které české obce dostanou dotace na internet?

Celý projekt ale skončil fiaskem. Dotační program měl nejasná pravidla, zpracoval se na poslední chvíli, a tak se do něj nakonec přihlásili jen tři firmy, které žádaly 50 milionů korun, více v článku na Euru. Komise tak nakonec svolila, aby vláda mohla část přidělených peněz použít na jiné programy.

Byl pro vás článek přínosný?