Hlavní navigace

Ministr Chovanec by chtěl odanonymizovat internet. Prý kvůli účinnějšímu boji se zločinem

12. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ministerstvo financí chtělo zatočit s nelegálním hazardem tím, že začne cenzurovat internet. Ministerstvo vnitra zase uvažuje o zrušení anonymity surfařů. Sám ministr to sdělil v rozhovoru pro Lidové noviny. „Kdybych teď řekl, že bych chtěl, aby každý uživatel internetu byl identifikován, tak se na mě vrhnou všichni. Ale podle mě nastala doba k debatě, jak se tímto směrem posunout,“ uvedl Milan Chovanec.

Ministr vnitra Milan Chovanec
Ministr vnitra Milan Chovanec (foto: milanchovanec.cz)

Přesné řešení nesdělil. Inspiraci ale může čerpat u autoritativních režimů, které svou síť uzavřou před zbytkem světa, případně k přihlášení (na veřejných hotspotech) vyžadují unikátní přihlašovací údaje. To se děje například v Rusku, které také aktivně bojuje proti softwarovým anonymizérům a síti Tor.

Vnitro uvažuje, že internet, kde by ke každé IP adrese nebo návštěvě webového serveru bylo dohledatelné, odkud kdo pochází, by zefektivnilo boj se zločinem. Jako obvykle by ale tato snaha omezila především ty, kteří se ničeho nelegálního nedopouštějí. Zločinci by dále využívali anonymizéry a šifrované sítě, protože s těmi vláda nic nesvede. Na to už jsme do globálního internetu příliš zapojeni.

 

Proti názoru ministra Chovance vystoupilo Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR). „Myšlenka ministra vnitra na tzv. odanonymizování internetu je skandální a přibližuje nás autoritativním režimům. Internetové prostředí zachycuje nekonečné množství často intimních dat o každém z nás a Velký bratr neměl nikdy v historii tak snadno cestu ke své existenci. Iniciativu pana Chovance může uvítat jen ten, kdo si přeje, aby kdokoli ze státní moci mohl zjistit zcela soukromé údaje z našich životů,“ uvedl předseda výkonné rady SPIR Ján Simkanič.

Byl pro vás článek přínosný?