Hlavní navigace

Minitest 7-portového USB hubu

1. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počet USB portů lze naštěstí velmi jednoduše rozšiřovat za pomocí tzv. USB hubů, které vytvoří z jednoho portu rovnou čtyři. Použití hubu může také velmi zjednodušit časté připojovaní běžné sady periferií doma nebo v kanceláři - namísto několika kabelů připojíte pouze jeden konektor.

4 + 4 = 7?

Ačkoliv hub rozšíří počet portů "pouze" o další tři, tak existují i lépe vybavené huby se 7mi porty. Ty jsou vytvořené jako dvojice zřetězených hubů zapojených v sérii do sebe. Navenek toto spojení samozřejmě není vidět.

USB poskytuje připojeným zařízením často také napájení, což může být problém při použití tzv. pasivních hubů. Ty se spoléhají pouze na energii dodanou z hostitelského USB portu, což nemusí stačit pro více připojených zařízení.

7× USB 2.0 navíc

 

Otestovali jsme levný USB hub se 7-mi porty a externím napájením. Jednoduché plastové tělo obsahuje kromě 7 konektorů typu A pro připojení USB zařízení a mini-A konektor, kterým se připojuje k počítači.

Standardizované typy USB konektorů

O napájení se stará malý adaptér,který dodává až 4 A pro všech 7 portů, pro které se energie rozděluje dle potřeby. Vzhledem k tomu, že více než 1 A jednotlivé zařízení nemůžou odebírat, tak by měl adaptér stačit i pro několik žravých periferií - například 2,5" externí disky nebo velké flash disky a pokročilejší herní ovladače. Časté použití USB portů je i nabíjení drobnějších zařízení - na tuto činnost se napájený hub obzvláště hodí.


Napájecí adaptér má velmi dlouhé kabely

Použitý napájecí adaptér si řekl o 11 až 13 W při plném osazení různorodými periferiemi a po vypnutí počítače, ku kterému byl připojen se spotřeba snížila na přibližně 2 W. Hub samozřejmě fungoval i bez externího napájení, při plném osazení již ale nepracoval správně. Přetížit, nebo alespoň naplno vytížit adaptér ani nebylo možné - současné připojení nabíjejícího se telefonu, externí zvukové karty, dvojice flash disků, 2,5" externího disku a myši s klávesnicí na to nestačili.


Řada diod indikuje připojené zařízení k jednotlivým portům

V chudém příslušenství byl kromě samotného hubu a napájecího adaptéru i krátký propojovací kabel s počítačem, který je sice krátký pro stolní počítače, ale pro notebook bohatě postačuje. Díky použití standardního mini-A konektoru lze v případě potřeby použít i běžné alternativy.

Tělo hubu je bohužel až příliš lehké a proto není na stole příliš stabilní. Pochvalu si však zaslouží rozložení portů - čtveřice na boční hraně se hodí pro trvale připojené zařízení a trojice na vrchní straně pak poslouží na flash disky a podobně.


Jednotlivé porty jsou dostatečně daleko od sebe pro připojení normálních konektorů a zařízení, nestačí však pro atypické USB disky a podobně.

Za necelých 700 Kč nabízí očekávatelnou funkcionalitu a bezproblémový provoz. Ačkoliv by dva čtyřportové huby vyšli levněji, tak by nepochybně nebyly tak pohodlné na použití, jako sedmiportový.

Klady a zápory

+ napájecí adaptér
+ 7 portů
- porty mohli být dál od sebe
- příliš lehké tělo není na stole stabilní

Informace

Zapůjčil:               www.krup.cz
Cena:                   694 Kč

Specifikace

USB 2.0 a 1.1 kompatibilní * přenosové rychlosti 1.5Mbps, 12Mbps a 480Mbps * hot plug (připojování bez restartu PC) *LED signaliazce stavu * 7 portů pro připojení zařízení * napájecí adaptér 5V/4A jednosměrně

Máte tip, na jiný USB hub? Podělte se v komentářích!

Byl pro vás článek přínosný?