Hlavní navigace

Minus.com: 10 GB prostoru pro rychlé sdílení souborů

29. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestliže potřebujete sdílet větší množství fotografií, pak jsou tu služby jako Rajče, Flickr, nebo Facebook Photos, které vám pomohou nahrávat, organizovat a vytvářet alba. Co když ale potřebujete rychle publikovat jednu či dvě fotografie, a nechcete přitom procházet celou proceduru, jako kdybyste vystavovali celé album? Stejně tak, můžete chtít poskytnout online dokumenty či videa, pokud možno bez výraznější ztráty času. Přesně to jsou oblasti, kde se může hodit služba, jako je Minus.com (a samozřejmě mnohé další), kterou si dnes představíme podrobněji.

Minus (nebo též Min.us) je online nástroj pro sdílení souborů, jehož hlavní devizou je jednoduchost a rychlost. Umožňuje vystavit fotografie, hudbu, dokumenty a videa doslova během několika sekund. Pojďme se podívat, jak tuto službu využít, a jaké funkce nabízí.

Začínáme

V našem představení se budeme soustředit jen na sdílení fotografií, ale stejným způsobem lze pracovat s jakýmikoli jinými typy souborů.

Po otevření úvodní stránky uvidíte prosté rozhraní, které ani uživatelům se základní znalostí angličtiny není nutné příliš vysvětlovat. Zajímavá je část Drag & Drop Files Here To Upload („přetáhněte soubory, které chcete nahrát“), která se při najetí myší změní na Or Click Here To Upload Files („nebo klikněte sem pro nahrání souborů“).

To je vše, co potřebujete k tomu, abyste mohli začít nahrávat soubory. Pokud tedy někomu chcete poslat několik dokumentů nebo fotek z dovolené, nemusíte se ani registrovat.

Registrace ale má své výhody, o kterých si povíme o něco později, nicméně jestliže máte v úmyslu sdílet pouze fotografie nebo malý soubor, vystačíte si s pár kliknutími.

Sdílení

V případě obrázků se automaticky vytvoří webové album, které uživatelům umožňuje procházet vystavené snímky jeden po druhém. Chcete-li do již založené galerie přidat další fotografie, stačí je buď přetáhnout do okna, nebo použít tlačítko Add More Files.

V levé horní části stránky můžete galerii přejmenovat, vpravo nahoře pak lze zvolit způsob jejího zobrazení (mřížka, lineární a celoobrazovkový režim). Kromě toho je možné odstranit jednotlivé obrázky, stáhnout všechny soubory v archivu ZIP, upravit URL adresu alba (to platí pouze pro registrované) a sdílet je prostřednictvím různých sociálních sítí.

V dolní části stránky najdete odkazy na galerii a na konkrétní obrázek, kód pro vystavení na fóru a HTML kód pro vložení na blog či do webové stránky.

Pochopitelně nechybí možnost odeslat přímo z rozhraní odkaz na galerii e-mailem na zadané adresy (bude-li příjemců více, oddělte je čárkou). Návštěvník pak má také možnost stáhnout všechny soubory v archivu ZIP, takže tato funkce není dostupná výhradně pro toho, kdo obrázky vystavil.

Soubory jsou ukládány do složek, přičemž Minus.com nabízí dvě varianty:

  • Veřejné složky – zobrazí se ve vašem profilu, mohou být vyhledány a procházeny dalšími uživateli (možnost nastavit složku jako veřejnou je ale dostupná jen registrovaným).
  • Soukromé složky – nejsou vidět v profilu, nedají se vyhledat, jejich obsah může prohlížet jen ten, komu pošlete odkaz (v případě sdílení souborů bez registrace je složka nastavena jako soukromá).

Minus.com se přitom maximálně snaží usnadnit návštěvníkům život, takže kromě galerií obrázků lze například přehrávat audio soubory přímo v prohlížeči, stejně tak nemusíte pro zhlédnutí stahovat dokumenty či videa. Lepší obrázek si můžete udělat z ukázkové galerie, ve které je uložen dokument ve formátu PDF, zvukový soubor MP3, zdrojový kód a obrázek.

Desktop, prohlížeč a mobilní aplikace

S Minus.com nemusíte pracovat pouze přes webový prohlížeč. Možností je daleko více a najdete je v sekci Tools:

  • Plnohodnotná aplikace pro Windows, Mac a Linux, která se integruje do hlavního panelu v každém z uvedených operačních systémů. Sdílet soubory pak lze jejich prostým přetažením na panel.
  • Rozšíření pro prohlížeče Chrome a Firefox.
  • Aplikace pro mobilní operační systémy Android, iPhone a WP7, ze které můžete odesílat a stahovat soubory odkudkoli ze svého mobilního telefonu.

Registrace

Registrace je, jak jinak, jednoduchá: vystačíte se zadáním uživatelského jména, hesla a e-mailu (ten zadávat nemusíte). K vytvoření profilu můžete také využít svůj účet na Facebooku či Twitteru.

První, co dostanete, je adresa vašeho prostoru ve tvaru minus.com/uživatelské_jméno. Druhým bonusem je celkový prostor o velikosti 10 GB, což je samo o sobě dobrým důvodem k registraci. Neméně zásadní je také absence časového omezení pro vystavené soubory – zatímco při nahrání souborů bez registrace je provozovatel po třiceti dnech smaže, u registrovaných účtů toto neplatí.

Seznam výhod, které získáte registrací, vypadá následovně:

  • 10 GB volného místa,
  • můžete nahrávat soubory až do velikosti 2 GB,
  • neomezené stahování a nahrávání (včetně neomezené rychlosti a počtu paralelních připojení),
  • veřejný profil, přes který můžete sdílet své soubory a složky,
  • možnost sledovat další uživatele služby,
  • rozhraní pro správu souborů a složek,
  • vyhledávání a procházení veřejných složek.

Jestliže vám 10 GB nestačí, můžete prakticky zdarma získat až pětinásobek. Stačí k tomu málo: pozvat na Minus.com další uživatele, přičemž za každého zaregistrovaného dostanete 1 GB navíc. Jak již zaznělo, maximální kapacita, na kterou se takto můžete dostat, je 50 GB. Odkaz s identifikátorem, na jehož základě vám budou připočteny další gigabajty, naleznete na stránce Invite, odkud ho můžete odeslat e-mailem, vystavit na Facebook a Twitter, nebo prostě jen zkopírovat. Pozvaný uživatel pak dostane jako dárek 1 GB navíc, takže bude začínat s 11 GB.

Bude se platit?

Zatím je nabídka prostoru na Minus.com zcela zdarma, nicméně sami autoři uvádějí, že vidí více způsobů, jak službu zpeněžit a že obchodní model teprve připravují.

Byl pro vás článek přínosný?