Hlavní navigace

Miranda IM: nezatěžujte počítač množstvím komunikátorů

28. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Současné verze komunikačních programů jako je ICQ nebo Windows Live Messenger nabízejí spoustu věcí. Vedle rychlého přenosu textových zpráv, což byl v podstatě důvod vzniku těchto programů, umí propojit uživatele pomocí webové kamery a mikrofonu. Přes jejich komunikační sítě můžete posílat soubory i větších velikostí, na rozdíl od e-mailu.

Protože design mnohdy prodává, zaměřují se tvůrci komunikačních programů i na doplňkové funkce, typicky hry a nastavení vzhledu. Výsledkem jsou pak sice pěkně vypadající (někdo by řekl přeplácané), ale na operační paměť snad až moc náročné programy. Nevýhodou je také přítomnost reklam, které mohou působit velmi rušivě.

Tip: Porovnejte paměťové nároky Mirandy (okolo 9 MB) s dalšími programy. Podrobnosti najdete v článku Skype, Messenger, ICQ, Google Talk: srovnání kecálků.

Kromě jakýchsi standardních komunikačních programů pro konkrétní sítě, tu máme také alternativy, nejčastěji v podobě open source softwaru. Jednou takovou alternativou je program se sympatickým názvem Miranda. Je to malá aplikace s tím nejobyčejnějším vzhledem programu pro Windows. Je jako stvořena pro slabší počítače. Komu nebudou standardní funkce stačit, může si ji rozšířit pomocí doplňkových modulů.

Instalace Mirandy a stažení češtiny

Instalační program Mirandy si stáhněte z jejích domovských webových stránek www.miranda-im.org, kde klepněte na odkaz Download v horní modré liště. Poté opět klepněte na odkaz Download, tentokrát ten, který je určen pro váš operační systém, tedy zřejmě Download (Windows NT, 2000, XP, Vista,7). Stažený instalátor spusťte, tlačítkem Agree odsouhlaste licenční ujednání a pokračujte tlačítkem Next. Před stiskem tlačítka Install si vyberte protokoly, které budete v Mirandě chtít používat. Nastavení nicméně měnit nemusíte. Instalaci dokončete bez spouštění Mirandy.

Pro Mirandu existuje i český překlad, je však nutné jej instalovat samostatně. Češtinu si stáhněte z webu klepnutím na odkaz Addons, pak na Localisation a Czech. Použijte nejnovější český překlad. Ze staženého balíčku překopírujte soubor langpack_czech.txt do složky, kde je instalována Miranda, tedy nejčastěji C:\Program Files\Miranda IM (nebo C:\Program Files (x86)\Miranda IM). Po jejím spuštění bude čeština automaticky aktivována.

První kroky s Mirandou - profily a účty

Po prvním spuštění Mirandy budete vyzváni k nastavení profilů. Slouží k tomu, abyste mohli Mirandu používat například s více čísly pro ICQ. Jednoduše si pak vždy nastartujete buď pracovní, nebo soukromý profil podle potřeby. Pokud tuto funkcionalitu nebudete využívat, pak na výzvu prostě zadejte libovolný název profilu (např. Můj profil) a klepněte na tlačítko Vytvořit.

Poté se otevře okno vyžadující vytvoření účtů. Miranda zde jinými slovy žádá o zadání přihlašovacích údajů k jednotlivým komunikačním protokolům, které budete používat. V našich podmínkách půjde nejčastěji asi o ICQ a WSM (Windows Live Messenger). Čili klepněte na zelené tlačítko + a do dialogu, který se objeví, zadejte název ICQ. Poté totéž vyberte z rozbalovací nabídky pod názvem a potvrďte tlačítkem OK. Podobně zopakujte postu pro Messenger.

V okně se seznamem účtů vám přibudou dvě položky. Klepněte na ICQ a do políček ICQ Number a Heslo zadejte své přihlašovací údaje k ICQ. U Windows Live zase zadáváte zaregistrovaný e-mail a heslo. Nastavení potvrďte tlačítkem OK.

Komunikujeme s Mirandou

Po dokončení nastavení účtů se již můžete přepnout do úzkého okna Mirandy a přepnout se do režimu Online. Při příštím spuštění programu by to již mělo proběhnout automaticky. Pro každý z použitých komunikačních protokolů se ve spodní liště okna Mirandy zobrazí typická ikonka. Klepnutím na ni si zobrazíte nabídku stavů - online, offline, pryč, nerušit atd.

Díky Mirandě tak nejenom spojíte více programů do jednoho, ale zároveň si zachováte možnost nezávisle se připojovat a odpojovat od jednotlivých komunikačních sítí.

Posílání zpráv pomocí Mirandy se ničím prakticky neliší od jiných programů. Poklepejte na jméno uživatele, se kterým si chcete psát. Zobrazí se komunikační okno, kde do spodní části napíšete vzkaz a odešlete jej klávesou Enter.

Miranda samozřejmě nabízí i základní funkce pro správu seznamu uživatelů. Klepněte na její logo v programové nabídce a vyberte funkci Vyhledat kontakty. V okně, které se zobrazí, můžete hledat další přátele a přidávat je do seznamu. Hledání prochází všechny sítě, ke kterým máte nastaveny účty - další důvod, proč Mirandu vyzkoušet.

Tipy na zajímavé doplňky

Jak jsem zmínil, k Mirandě existuje množství zajímavých doplňků, které rozšíří základní funkce, případně upraví vzhled programu. To vše při zachování co nejnižší spotřeby operační paměti.

Instalace doplňkových modulů a témat vzhledu je podobná instalaci překladu. Stačí je rozbalit do složky s Mirandou, případně do podsložek Skins a Plugins, pokud již nejsou v balíčku s modulem. Mirandu pak můžete proměnit z komunikátoru třeba na RSS čtečku s předpovědí počasí.

Z doplňků, které používám, jsem vybral tyto:

Po instalaci témat vzhledu může Miranda vypadat například takto:

Byl pro vás článek přínosný?