Hlavní navigace

MIT vyrobilo slepou robotickou kočku. Běhá, skáče, protahuje se (video)

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vědci z Biomimetické robotické laboratoře na MIT představili světu třetí generaci robotické kočky Cheetah. Zatímco u prvních verzí ladili, jak se vůbec bude pohybovat, teď přišli na to, jak kočku provést libovolným terénem. Cheetah 3 nemá oči (kamery ani laser), ale spoléhá se na jiný smysl – hmat.

Zrak totiž může být zašuměný, zkreslený nebo ani nemusí být dostupný. V takovou chvíli si robot nemůže být jistý, kam našlapuje a jak na to reagovat. Proto teď jeho nohy cítí, jestli jsou ve vzduchu, stojí na měkkém nebo tvrdém povrchu. Neustále (20× za sekundu) také vyhodnocuje balanc. Dokáže stát na třech nohách, nerozhodí jej šťouchanec, tahání, ani schody plné překážek. Kočka také umí skákat až do výšky 75 cm, protahovat se nebo kroutit jako živá.

Cheetah nakonec oči opravdu dostane, aby mohla pozorovat okolí a obcházet velké překážky. Vědci s ní počítají při záchranných misích, inspekcích elektráren nebo jiných nebezpečných situacích, kde si nevystačí jen s tím, že udrží stabilitu, ale kde bude muset sama prozkoumávat terén a hýbat s věcmi.

TIP: Roboti zase kopírují své živé protějšky. Atlas a SpotMini běhají všude kolem (video)

Byl pro vás článek přínosný?